Dostupni linkovi

Predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune osvojio drugi mandat


Novoizabrani predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune, 19. decembra 2019.
Novoizabrani predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune, 19. decembra 2019.

Aktuelni predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune osvojio je drugi petogodišnji predsjednički mandat na prijevremenim izborima održanim u subotu, objavila je u nedjelju izborna vlast te zemlje.

Mohamed Charfi, šef Nezavisne nacionalne izborne komisije (ANIE), objavio je da je Tebboune pobijedio sa 94,65 posto glasova.

Dodao je da je drugi kandidat Abdelali Hassani Cherif, lider Pokreta za društvo i mir (najveće islamske stranke), sa 3,17 posto glasova.

Youcef Aouchiche, prvi nacionalni sekretar Fronta socijalističkih snaga (najstarije opozicione/ljevičarske stranke), našao se na trećem i posljednjem mjestu sa 2,16 posto glasova.

Charfi je objavio da je građansko pravo iskoristilo 5,7 miliona glasača, od više od 24 miliona registrovanih birača.

Očekuje se da će biračko tijelo odmah proslijediti zapisnike o prebrojavanju Ustavnom sudu, koji će imati do 48 sati da razmotri eventualne žalbe, a konačni rezultati će biti objavljeni u roku od deset dana.

Charfi je ranije u nedjelju naveo da je izlaznost birača na zatvaranju biračkih mjesta u subotu u 20 sati po lokalnom vremenu iznosi 48,03 posto.

Ova brojka premašila je posljednji odziv birača na predsjedničkim izborima 2019. godine, koji je iznosio 39,88 posto.

Ovo su drugi predsjednički izbori održani pod potpunim nadzorom nezavisnog izbornog tijela od izbora 2019. godine, dok je prethodno izbore nadgledalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG