Dostupni linkovi

'Prošetati sama, bez nadzora': Alsu Kurmaševa o slobodi nakon ruskog zatvora


Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa sa svojom porodicom u blizini Washingtona, nakon što je puštena iz ruskog zatvora u historijskoj razmjeni zatvorenika, SAD, 1. avgusta 2024.
Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa sa svojom porodicom u blizini Washingtona, nakon što je puštena iz ruskog zatvora u historijskoj razmjeni zatvorenika, SAD, 1. avgusta 2024.

Nakon skoro 10-mjesečnog teškog iskušenja u vrtlogu ruskog zatvorskog sistema, ponovno otkrivanje slobode za Alsu Kurmaševu izgleda ovako: čista voda za piće, udoban krevet, duge šetnje selima Teksasa, bez nadzora zatvorskih čuvara. I avokado.

"U zatvoru nisam žudjela za avokadom. Naravno, fantastičnog je ukusa, a i u Teksasu smo. Više je riječ o prvoj čaši čiste vode. Sanjala sam o prvoj čaši vode, prvom čistom dugom tuširanju u hotelu, prvom spavanju u pristojnom krevetu", rekla je Kurmaševa u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 5. avgusta.

"Jutros sam obavila svoju prvu šetnju – sama, bez nadzora, bez da me neko negdje vodi", rekla je, govoreći putem video-veze iz Teksasa, gdje se oporavlja nakon što je oslobođena u okviru najveće razmjene zarobljenika između Rusije i Zapada od hladnog rata.

Ipak, njeno ponovno upoznavanje sa slobodom je proces, ističe Kurmaševa, rusko-američka državljanka koja radi kao urednica na Tatarsko-baškirskom servisu Radija Slobodna Evropa.

"Zapravo, nisam očekivala da će ovo biti toliko teško. U zatvoru sam se osjećala snažno. Mislila sam da mi ide dobro, ali očito mi treba vremena da se izborim sa svime, sa onim šta se dešava i šta se desilo, a to je ono najvažnije", navodi.

Ruske vlasti su je pritvorile u junu 2023. dok je bila u posjeti rođacima u centralnom ruskom gradu Kazanju. Prvobitno je bila optužena da nije prijavila svoj američki pasoš. Puštena je, ali joj je zabranjeno da napusti zemlju.

Međutim, tog oktobra je uhapšena, zatvorena i optužena da je neprijavljeni strani agent, na osnovu drakonskog zakona koji cilja na novinare, aktiviste civilnog društva i ostale.

Kasnije joj je pripisana dodatna optužba: širenje "lažnih" vijesti o ruskoj vojsci, optužbu koja proizilazi iz njenog rada na uređivanju knjige o Rusima koji se protive invaziji na Ukrajinu.

Radio Slobodna Evropa, kao i američka vlada, optužbe su nazvali apsurdnim.

Dok je bila u zatvoru, čekajući na neki znak o tome što će se dogoditi, Kurmaševa je rekla da je bilo teško održati nadu zbog nedostatka informacija ili vijesti.

"Bila je to duga zima bez ikakvih informacija, bez ičega u mojoj [istrazi]. Hladna zima i proljeće su došli, a ništa se nije dešavalo. A onda su iznenada moja suđenja ubrzana i to je bio pokazatelj da se nešto možda dešava", rekla je.

Dana 19. jula, nakon tajnog suđenja iza zatvorenih vrata, Kurmaševu je sud u Tatarstanu osudio na 6,5 godina zatvora.

'Konačno u dobrim rukama': Novinarka RSE Alsu Kurmaševa o životu poslije ruskog zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Tog istog dana, još jedan američki novinar, Evan Gershkovich, reporter Wall Street Journala, koji je uhapšen u Jekaterinburgu u martu 2023. godine, osuđen je za špijunažu u sličnom, ubrzanom tajnom suđenju.

Wall Street Journal i američka vlada osudili su Gershkovichovu optužnicu kao farsu.

"Saznala sam da su Evanova suđenja [održana] istog dana i nekako sam mislila da bi to mogao biti znak. Onda je ponovno nastala tišina na neko vrijeme, a zatim su me premjestili iz zatvora u Kazanju na drugo, teže, drugačije odredište", navodi ona.

"Kada su me odvezli, ovim zatvorskim vozom, rekli su mi da me voze na suprotnu destinaciju od Moskve. Opet se pojavila nada, ali sam bila spremna na sve."

I zaista su je vlasti odvele u Moskvu, destinaciju koju je saznala tek posljednjeg dana trodnevnog putovanja.

"I opet je bilo nade. A onda sam u Moskvi ponovo završila u zatvoru i niko mi nije rekao koliko ću dugo tamo ostati", priča Alsu Kurmaševa.

"Vjerovala sam u razmjenu i znala sam da se radi na tome, korak po korak, mali, oprezni koraci - i to je bila moja jedina nada. Inače, kazna zatvora od 6,5 godina za novinara, za ženu je apsurdna presuda."

"Nada mi je pomogla da prebrodim sve ovo", rekla je.

Razmjena zarobljenika 1. avgusta uključila je ukupno 24 osobe – među njima i Kurmaševu i Gerskovicha – u složenom dogovoru sedam zemalja za koji su zvaničnici rekli da je rezultat višemjesečnih pregovora.

Drugi oslobođeni američki državljanin je bivši američki marinac Paul Whelan, zajedno s ruskim političkim aktivistom Vladimirom Kara-Murzom, rusko-britanskim državljaninom koji je takođe legalni stanovnik Sjedinjenih Država.

Iz ruskih zatvora oslobođeno je i deset ruskih državljana koji su se vodili kao politički zatvorenici, te jedan njemački državljanin.

Zauzvrat, osam osoba je pušteno iz američkog i pritvora drugih zapadnih zemalja: među kojima i ruski obavještajac koji je osuđen u Njemačkoj za pucanje na bivšeg čečenskog komandanta u Berlinu 2019.; kao i muž i žena koji su uhapšeni u Sloveniji kao špijuni. Ovi supružnici su vraćeni Moskvi, zajedno sa dvoje male djece koja nisu znala da su im roditelji špijuni.

Kurmaševa je rekla da je i dalje ushićena zbog ponovnog susreta sa svoje dvije kćerke i suprugom Pavelom Butorinom, koji radi za TV mrežu Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku, Current Time.

'Preplavljeni emocijama': Suprug novinarke RSE o njenom izlasku iz ruskog zatvora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Na pitanje o svojim drugim emocijama, ona kaže: "Definitivno nije ljutnja koju sada osjećam. Nisam ljuta. Ne mrzim nikoga".

"Osjećam žaljenje. Osjećam saosjećanje što su ljudi morali da rade poslove koje su radili; te sudije, istražioci, policajci, čuvari", rekla je. "Zaista, nema ljutnje."

"Moram sada da se uskladim sa svijetom. Moram ponovo da odgledam mnoga videa koje je moja porodica napravila za mene dok sam bila odsutna. Moram da upoznam novu muziku, vijesti, priče, knjige, filmove, sve. Da, to vrijeme [provedeno u zatvoru] mi je ukradeno i tu godinu niko neće vratiti mojoj porodici i meni. Ali ćemo sve nadoknaditi. To me čini jačom. To je i našu porodicu ojačalo. I da, bez ljutnje sigurno. Ne mrzim nikoga", poručila je Alsu Kurmaševa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG