Dostupni linkovi

Uoči sahrane, Evropski parlament krivi Putina za smrt Alekseja Navaljnog


Improvizovani spomenik Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionom političaru na Malti, 19. februara 2024.
Improvizovani spomenik Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionom političaru na Malti, 19. februara 2024.

Ruska država, te Vladimir Putin lično, snose krivičnu i političku odgovornost za smrt svog najvećeg protivnika Alekseja Navaljnog, rekli su zastupnici Evropskog parlamenta 29. februara.

"Evropski parlament oštro je osudio ubistvo Alekseja Navaljnog i izražava punu podršku Juliji Navaljnoj, odlučnoj nastaviti s radom koji je Aleksej Navaljni započeo uz njezinu podršku", saopšteno je iz Evropskog parlamenta koji je usvojio rezoluciju u kojoj krive Rusiju i Putina za njegovu smrt.

Navaljni je godinama bio najistaknutiji kritičar Vladimira Putina. Njegova udovica, kao i mnogi svjetski lideri, okrivili su ruskog predsjednika za njegovu smrt.

U rezoluciji Evropskog parlamenta se navodi kako je politički sistem Rusije pod kontrolom konsolidiranog autoritarnog režima "koji djeluje u okruženju rasprostranjene korupcije, koristi namještene izbore kako bi pružio privid demokracije te koncentrira svu moć u rukama Vladimira Putina."

"Aleksej Navaljni je utjelovio borbu za slobodu i demokraciju sa svojim snom o 'prekrasnoj budućoj Rusiji'" rekli su zastupnici i pozvali sve članice EU da nastave iskazivati nepokolebljivu solidarnost i aktivnu podršku kada je riječ o nezavisnom ruskom civilnom društvu i demokratskoj opoziciji.

Sahrana ruskog opozicionog političara biće obavljena u Moskvi u petak 1. marta, nakon nekoliko dana neizvjesnosti i nastojanja njegovog tima da osiguraju prostor za posljednji oproštaj od kritičara Kremlja koji je preminuo u zatvoru 16. februara. Sahrana će biti održana u 12 sati po srednjoevropskom vremenu u crkvi u Maryno području u Moskvi gdje je Navaljni ranije živio. Očekuje se veliko prisustvo policije.

Njegova udovica Julija rekla je u govoru u Evropskom parlamentu 28. februara da se plaši da će snage sigurnosti intervenisati tokom događaja.

"Još nisam sigurna da li će biti mirno ili će policija uhapsiti one koji su došli da se oproste od mog muža", rekla je Navaljna.

Njegovi saradnici ranije su rekli da ne mogu da nađu salu za održavanje ceremonije zbog odbijanja pogrebnih agencija, dok je njegova majka Ljudmila rekla da joj je Istražni komitet dao ultimatum da pristane na tajnu sahranu sina bez javnog oproštaja ili će Navaljni biti sahranjen na groblju na kojem zatvorska kolonija u kojoj je bio zatvoren ima parcelu.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je i da su nepoznate osobe telefonom prijetile dobavljačima mrtvačkih kola i da zato niko nije pristao da sprovede njegovo tijelo.

Malo je informacija poznato o njegovoj smrti, a ruske vlasti su prvobitno odbijale da predaju tijelo Navaljnog njegovoj majci. Konačno su popustili osam dana nakon što je umro.

Smrt Alekseja Navaljnog uslijedila je nakon godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja. Uhapšen je 2021. godine u Moskvi nakon što se dobrovoljno vratio iz Njemačke gdje je lječen od, kako su pokazali zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motiviranim.

Preminuo je u koloniji specijalnog režima "Polarni vuk" u arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. U zvaničnom izvještaju o njegovoj smrti navodi se da je preminuo prirodnom smrću. Drugi detalji nisu navedeni.

Pristalice Navaljnog veruju da je ubijen, a njegova udovica Julija je obećala da će nastaviti posao svog supruga.

Od njegove smrti širom Rusije je uhapšeno oko 400 osoba nakon što su položili cvijeće u znak sjećanja na Alekseja Navaljnog.

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00

XS
SM
MD
LG