Dostupni linkovi

Albanija otvorila prvi klaster u pristupnim pregovorima sa EU


Luksemburg, 15. oktobra 2024: Premijer Albanije Edi Rama, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i komesar EU za proširenjeOliver Varheyli
Luksemburg, 15. oktobra 2024: Premijer Albanije Edi Rama, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i komesar EU za proširenjeOliver Varheyli

Albanija je otvorila prvi klaster u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

Prvi klaster se sastoji od pet poglavlja koji se odnose na vladavinu prava. Obuhvata poglavlja koja se odnose na nabavke, statistiku, pravosuđe i osnovna prava, slobodu, bezbednost i finansijsku kontrolu.

Radi se o klasteru koji se prvi otvara ali poslednji zatvara u procesu pregovora. Bez napretka u vladavini prava ni jedna zemlja ne može napredovati u ostalim poglavljima.

Otvaranje klastera za Albaniju je bilo moguće nakon što su 26. septembra ambasadori država članica EU dozvolili da Albanija napreduje u procesu pregovora tako što je odvojena od paketa u kojoj je bila sa Severnom Makedonijom – državom koja ne može da se pomeri u procesu zbog bugarskog veta.

Premijer Albanije Edi Rama je izneo stajalište da je moguće da njegova država postane punopravna članica EU do 2023 godine. Naglasio je važnost zajedničkog rada u promociji principa i vrednosti koje definišu EU, posebno kada se "suočavamo sa mnoštvom kriza".

"Nažalost, i to ne mogu da izbegnem da kažem da je uz pomoć Vladimira Vladimiroviča Putina ovaj proces dobio novu brzinu. Posle agresije na Ukrajinu koja je poslužila kao poziv za buđenje, podsećanje Evrope da je iluzija samodovoljnosti samo iluzija", naglasio je albanski premijer.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, čija zemlja predsedava Evropskom unijom je naglasio da je neophodno ubrzano prošrenje EU ka zemljama regiona kako bi Brisel povratio moć i da je ubrzanje proširenja bilo na vrhu dnevnog reda mađarskog predsedavanja.

"Razumemo da Evropska unija gubi konkurentnost, gubi na težini kada je reč o globalnoj politici i svetskoj ekonomiji. Dakle, shvatamo da je Evropskoj uniji potrebna svežina, nova energija, novi zamah. Budući da smo direktni susedi regionu Zapadnog Balkana, i poznavajući dobro region, znamo da će ta svežina, ova nova energija koja nam je potrebna, sigurno doći sa prostora Zapadnog Balkana", izjavio je mađarski ministar inostranih poslova.

Albanija je zemlja kandidat za EU od 2019 godine.

EU je 2020. godine preporučila otvaranje pristupnih pregovora. Oni su simbolično otvoreni 2022, kada je održana politička međuvladina konferencija gde nisu otvorena poglavlja ali je taj trenutak obeležio početak procesa.

XS
SM
MD
LG