Dostupni linkovi

U akciji 'Vagabundo' u BiH privedeno šest osoba s dokazima iz Sky i Anom aplikacija


Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH tokom akcije (Ilustrativna fotografija)
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH tokom akcije (Ilustrativna fotografija)

Policija u Bosni i Hercegovini privela je u srijedu, 7. decembra, šest osoba osumnjičenih za trgovinu drogom.

Iz Tužiteljstva BiH su naveli da se koriste dokazi i informacije dobijene iz dešifriranih poruka poslanih preko aplikacija Sky i Anom.

Akcija nazvana “Vagabundo” provodi se na području Zavidovića, Zenice i Sarajeva u središnjoj Bosni te Bihaća na sjeverozapadu Bosne.

“U okviru akcije izvršena su lociranja i uhićenja osumnjičenih, kao i pretresi objekata i vozila. Ova organizirana grupa, pod istragom je zbog krivičnih djela neovlaštenog prometa većih količina opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu BiH, kao i zemalja regiona, te drugim povezanim kaznenim djelima”, saopćilo je državno Tužiteljstvo.

Više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM uhapšeno je u Bosni i Hercegovini protekle godine.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

"Od tužitelja se očekuje da efikasno finaliziraju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizlaze iz komunikacije putem SKY aplikacije", navodi se, pored ostalog, u izvještaju.

Novoimenovani glavni državni tužitelj Milanko Kajganić najavio je u intervjuu za RSE nekoliko optužnica iz ovih predmeta do kraja ove godine.

U utorak, 6. decembra, podignuta je optužnica za ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Prijedor. Optuženi su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković, te Goran Gvozden

XS
SM
MD
LG