Dostupni linkovi

Avganistan: Narušena nada za mir


Militanti tzv. "Islamske države" predaju oružje avganistanskim snagama u Javzjan provinciji u Avganistanu, 2. august 2018.
Militanti tzv. "Islamske države" predaju oružje avganistanskim snagama u Javzjan provinciji u Avganistanu, 2. august 2018.

Najmanje 200 militanata Islamske države predalo se avganistanskim snagama na severu zemlje, i to za vreme borbi između pripadnika ekstremističke grupe i talibana u severnoj provinciji Javzjan. Talibanske snage su pozdravile predaju boraca IDIL-a, označivši je kao kraj vladavine ove skupine na severu. A svetski mediji pišu kako napadi Islamske države pokazuju namere ove grupe da uništi nadu za mir u Avganistanu.

Predaja militanata IS-a u severnom Avganistanu

Militanti "Islamske države" i dvojica njihovih vrhovnih komandanata predali su se avganistanskoj vladi u sredu, kako bi izbegli da ih zarobe talibanski pobunjenici, nakon dvodnevne bitke, odlučujuće za pobedu talibana, potvrdili su učesnici sa svih strana, piše Njujork Tajms (The New York Times).

Jedan od komandanta "Islamske države" - Mufti Nemat kontaktiran je telefonom nakon predaje, te je potvrdio da se između 200 i 250 njegovih boraca, zajedno s njim, predalo vladi nakon bitke u severnom Avganistanu, u kojoj su talibani ubili 40 njegovih pobunjenika.

Portparol komandnih snaga Avganistana Ahmed Javid Salim izjavio je u postu na svojoj Facebook stranici da predaje označavaju kraj "Islamske države" u severnom Avganistanu.

"Talibani i 'Islamska država' su ljuti neprijatelji u Avganistanu, napadaju jedni druge gde god mogu. Glavno uporište 'Islamske države' nalazi se na jugu provincije Nangarhar, u istočnom Avganistanu, ali imali su još jednu veću grupu u severnoj pokrajini Javzjan, posebno u Darzabu, okrugu koji je bio uporište gospodina Nemata", piše Tajms.

Nemat je odbio da da pojedinosti o borbi protiv Talibana ili otkrije zašto je odlučio da se preda. Međutim, kritikovao je vladu, rekavši kako je avganistanska nacionalna vojska obećala da će poslati helikoptere kako bi evakuisali njega i njegove sledbenike, među kojima je i 30 žena.

"Bila je to hitna situacija", rekao je. "Obećani su nam helikopteri da nas evakuišu, ali nažalost niko nije došao."

Talibanski lideri u mirovnim pregovorima sa SAD-om

Talibanske snage su pozdravile predaju boraca IDIL-a kao kraj vladavine grupe na severu. Avganistanska vojska preuzela je kontrolu nad istočnim gradom Džalalabadom nakon napada iz okolne pokrajine Nangarhar, koja je i uporište militanata IDIL-a, piše Tajms (The Times).

List navodi da su visoko rangirane američke diplomate održale prve direktne razgovore s talibanima, bez prisustva avganistanskih zvaničnika, u nastojanju da ponovno pokrenu mirovne pregovore nakon uspešnog kratkog prekida vatre.

Talibanski komandanti su potvrdili prvi sastanak u Kataru s Elis Vels (Alice Wells), visokom diplomatkinjom američkog Stejt Dipartmenta (State Department) za Južnu Aziju, te dodali kako se očekuje da će ovo biti jedan od mnogih sastanaka.

Trampova administracija prošlog meseca je donela odluku da održava direktne razgovore s talibanima, što je odluka koja naglašava spremnost Vašingtona da okonča skupi rat - ili barem američko učešće. Stejt Dipartment nije potvrdio sastanak, ali jeste to da je gđa Vels putovala u Katar prošle nedelje. Talibani su tamo, uz američku pomoć, uspostavili ured pre sedam godina kako bi osigurali neutralan teren za pregovore, piše Gardijan i dodaje da je avganistanska vlada u Kabulu trebala da predvodi pregovore, međutim, nijedan razgovor se nije održao od kako je predsednik Gani preuzeo vlast 2014. godine.

Talibani su dugo insistirali da će pregovarati samo s Amerikancima, te da im je uslov za mir da se sve strane snage povuku. Talibanski komandant je rekao Tajmsu da je potpuno povlačenje stranaca i dalje preduslov za "trajni mir". Dodao je: "Mi ćemo postaviti naše zahteve na sledećim sastancima i nadamo se da će ih Sjedinjene Države razumeti i rešiti problem kroz razgovore i doneti mir".

Uprkos odsustvu predstavnika avganistanske vlade, postoje dokazi da oni imaju podršku avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija (Ashraf Ghani ​). Drugi komandant je rekao da je talibansko telo zvano šura, što je njihov vrhovni organ za odlučivanje, razgovaralo o ponudi Ganija za drugi prekid vatre nakon uspeha trodnevnog sporazuma, koji je uspostavljen krajem ramazana u junu. Predloženi prekid bit će na snazi tokom praznika Kurban-bajrama u septembru.

Napadi IDIL-a pokazuju namere da uništi nadu za mir u Avganistanu

Eskalacija smrtonosnih napada „Islamske države“ poklapa se s obnovljenim naporima da se okonča 17-godišnji rat u Avganistanu, ocena je britanskog lista Gardijan (The Guardian). Samoubilački bombaški napadi i uzimanje talaca u vladinoj zgradi u Džalalabadu najnoviji su u nizu napada koji su pripisivani teroristima IDIL-a, koji su od sredine juna ubili ili ranili stotine ljudi u istočnom Avganistanu.

Eskalacija napada, uključujući i onaj u utorak, dešava se paralelno, verovatno namerno, sa blagim napretkom u naporima da se zaustavi 17-godišnji rat između avganistanske vlade i talibana, glavne islamske pobunjeničke grupe u državi, ocena je Gardijana.

Politički i teritorijalni rivalitet između IDIL-ove grupe u Avganistanu (ISKP), poznate kao Korasan provincija „Islamske države“, i talibana traje od 2014. godine. Analitičari kažu da ISKP, grupa koja je neprijateljska prema bilo kakvim dogovorima sa Zapadom i saveznicima zapadnih zemalja, namerava da naruši mirovne inicijative u zemlji pre nego im bude oduzeta teritorija na kojoj deluju.

Podsećajući na nedavni sastanak američkih zvaničnika sa talibanskim liderima, Gardijan navodi da su bivše američke administracije uvek odbacivale zahteve pobunjenika za razgovore licem u lice, insistirajući na tome da razgovaraju s vladom u Kabulu. Sada je odlučeno da se sastanci nastave. A analitičari kažu da zabrinutost zbog ISKP-a sa Amerikancima dele i Iran i Rusija, koji su navodno snabdevali Talibane oružjem i logističkom pomoći.

Sada, u čudnom preokretu, čini se da se SAD i avganistanska vlada oslanjaju na svoje ljute neprijatelje talibane kako bi im pomogli da pobede ovo veliko zlo i, istovremeno, okončaju rat, zaključuje Gardijan.

VIDEO: "Predaja militanata u Afganistanu" možete preuzeti preko opcije Embed

RFE/RL snimci unutar kampa u kojem su militanti od 2. avgusta 2018. godine.

XS
SM
MD
LG