Dostupni linkovi

'So na ranu': Roditelji Afganistanca koji je pao iz aviona tokom evakuacije


Posljednja fotografija afganistanskog stomatologa Fida Mohamada Amira. Poginuo je 16. avgusta 2021. dok je pokušavao pobjeći iz Afganistana držeći se za američki vojni teretni avion.
Posljednja fotografija afganistanskog stomatologa Fida Mohamada Amira. Poginuo je 16. avgusta 2021. dok je pokušavao pobjeći iz Afganistana držeći se za američki vojni teretni avion.

*Ovaj tekst je jedan od sadržaja koje Radio Slobodna Evropa objavljuje povodom godišnjice talibanskog povratka na vlast u Afganistanu, nakon povlačenja američkih snaga, u avgustu 2021. godine.

Pišu: Asadullah Ludin i Abubakar Siddique

Pajenda Mohamad Ibrahimkel neće nikada zaboraviti dan kada je njegov najstariji sin poginuo padom iz aviona.

Bio je 16. avgust 2021. napet dan za više od pet miliona stanovnika Kabula pošto su talibani prethodnog dana ušli u grad i osvojili vlast.

Budući da talibani nisu bili previše nasilni tokom osvajanja grada, neki njegovi stanovnici su se ohrabrili, pa su izašli iz domova.

Ibrahimkelov sin, Fida Mohamad Amir, inače mladi stomatolog, nakon doručka je napustio svoju privatnu ordinaciju u jednom od kabulskih četvrti.

Porodica je počela da sumnja da nešto nije uredu kada nije nazvao svoju suprugu oko 10 sati ujutru, vrijeme u koje ju je zvao svaki dan kako bi javio porodici da je do ordinacije sigurno stigao.

Ibrahimkel kaže da je tog poslijepodneva primio poziv od jednog stranca koji ga je pitao da li je Amir njegov sin.

"Vaš sin je pao iz aviona", sjeća se kako mu je rekao nakon što je potvrdio da je Amir njegov sin. Stranac ga je pitao da li može da dođe da preuzme posmrtne ostatke svog sina.

Polagao je velike nade u 26-ogodišnjeg sina i uložio je sve što je imao u njegovo obrazovanje i brak.

Kaže da Amir nije govorio o napuštanju Afghanistan, ali je 13.000 dolara koje je posudio za sinovljevo vjenčanje prije godinu dana predstavljalo problem za mladog čovjeka.

Fida Mohamad Amir na svom vjenčanju 2020. godine.
Fida Mohamad Amir na svom vjenčanju 2020. godine.

Ibrahimkel kaže da konstantno razmišlja o američkom piloti i kontrolorima leta na aerodromu koji nisu uradili više kako bi spasili život njegovog sina i dvojice drugih mladića koji su svi pali sa transportnog vojnog aviona C-17 Globemaster.

Washington je sa saveznicima koristio tako ogromni avion kako bi se evakuisalo 100.000 Afganistanaca tokom haotične dvije sedmice nakon što je 15. avgusta pala prozapadna vlada u Kabulu.

"Zašto nisu zaustavili polijetanje kako bi svi bili sigurni", rekao je otac za Radio Azadi Radija Slobodna Evropa. "Međunarodne snage su imale čvrstu kontrolu aerodroma u Kabulu dok su talibanski borci osiguravali prilaz izvana."

Šajan, Amirova majka, koja je dala samo svoje ime, kaže da joj je tragična smrt sina uništila život. Rekla je za Radio Azadi da je Amir jedini u porodici zarađivao nakon što je postao zubar prije dvije godine.

Ona je rekla da je njen najstariji sin brinuo za suprugu, četvoricu mlađe braće i pet sestara od oskudne zarade koju je ostvarivala njegova stomatološka ordinacija.

Mladi afganistanski stomatolog Fida Mohamad Amir ispao je iz aviona u pokušaju da napusti Kabul nakon dolaska talibana u avgustu 2021.
Mladi afganistanski stomatolog Fida Mohamad Amir ispao je iz aviona u pokušaju da napusti Kabul nakon dolaska talibana u avgustu 2021.

"Vidio je da smo zaduženi i naša finansijska situacija se pogoršavala iz dana u dan", rekla je, spekulišući o tome zašto se njen sin odlučio na očajnički potez da pobjegne iz Afganistana penjući se na vojni avion.

"Ovo se desilo zato što se Afghanistan ponovo suočio s tragedijom", rekla je. "Bili smo suočeni s neizbježnom neimaštinom. Inače, zašto bi ljekar bio tako očajan da pobjegne", upitala je, implicirajući da je Amir predosjetio ekonomsku propast nakon povratka talibana na vlast.

Haotični egzodus iz Kabula koji je počeo 16. avgusta takođe je doveo do toga da mladi Safiulah Hotak padne pored Amira na betonski krov kuće pored aerodroma. A, 17-ogodišnjak Zaki Anvari, član nacionalnog afganistanskog omladinskog fudbalskog tima, takođe je poginuo dok se držao za dio iznad točkova aviona.

Medijski izvještaji navode da su njegovi posmrtni ostaci nađeni nekoliko sati kasnije u točkovima aviona kada je sletio u vazduhoplovnu bazu Al-Udeid u Kataru.

Traumatične smrti dovele su to toga da Sjedinjene Države ponude psihološke konsultacije svojim kontrolorima leta u Kabulu i posadi aviona C-17.

"Suočeni sa ubrzanim pogoršavanjem sigurnosne situacije oko aviona, posada C-17 je odlučila da poleti s piste što je prije moguće", rekla je Ann Stefanek, portparolka američkih vazdušnih snaga, nakon što se ova tragedija našla na svjetskim naslovnicama.

Rekla je da je avion bio pretovaren kargom, ali umjesto da ga istovare, posada je odlučila da poleti u trenutku kada je bila okružena stotinama afganistanskih civila koji su istrčali na pistu u haosu.

Amir, Hokat i Anvari nisu bili jedini koji su poginuli tokom tih haotičnih dana.

Bombaš samoubica je 26. avgusta usmrtio više od 173 ljudi među Kojima je bilo i 13 američkih vojnika. Radikalna grupa Islamska država Korasan (IS-K) preuzela je odgovornost za napad.

Istraga Sjedinjenih Država je utvrdila da je samostalni bombaš odgovoran za napad.

U Kabulu detalji o tome šta se desilo njihovo sinu nisu utjeha za Amirove roditelje. Šajan je rekla da su njegovom pogibijom sve izgubili.

"Ko osjeća moj bol?", pita ona. "Sva moja druga djeca su mlada i sve nade smo polagali u Amira."

Kada je Amir bio u sedmom razredu, njegova porodica se preselila u Kabul kako bi mu osigurala bolje obrazovanje. Šajan kaže da ni talibani kao ni američka vlada nisu učinili ništa da im to nadoknade.

"Kada mediji dođu da čuju našu priču, osjećamo se kao da trljaju so u naše rane", kaže ona.

"Niko se nikada nije izvinio ili pokušao da nam pruži utjehu", dodaje Ibrahimkel.

Ibrahimkel kaže da je njegov sin imao velike ambicije za budućnost i da je želio da dalje nastavi školovanje u stomatologiji. "Bio je pametan i želio je da uspije u životu."

Za Šajan njena bol je neutješna. "Svaki dan imam osjećaj da iznosimo njegovo tijelo kako bi ga sahranili."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG