Dostupni linkovi

Aerodrom u Milanu preimenovan u 'Silvio Berluskoni'


Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je u junu 2023.
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je u junu 2023.

Glavni aerodrom Milana u Italiji od 11. jula zove se po bivšem italijanskom premijeru i biznismenu Silviju Berluskoniju, saopštilo je italijansko Ministarstvo transporta.

Aerodrom Milano-Malpensa, drugi najprometniji u zemlji posle vazdušne luke u Rimu, od četvrtka se zvanično zove "Međunarodni aerodrom Milano Malpensa-Silvio Berluskoni".

Aerodrom je tokom 2023. godine primio oko 26 miliona putnika.

Mateo Salvini, vicepremijer zadužen za resor transporta u vladi premijerke Đorđe Meloni, odluku je objavio rekavši da time odaje počast "svom prijatelju Silviju, velikom preduzetniku, velikom Milanezu i velikom Italijanu".

Navodi se da je Salvini, koji je iz Milana i vođa suverenističke Lige, izrazio veliko zadovoljstvo zbog preimenovanja aerodroma.

Gradonačelnik nezadovoljan

Levičarski gradonačelnik Milana, Đuzepe Sala, kritikovao je Salvinija što je sam doneo tu odluku i pitao zašto nije konsultovao kompaniju koja upravlja aerodromima grada.

Silvio Berluskoni bio je biznismen, političar i 31 godinu predsednik fudbalskog kluba AC Milan koji je u njegovo vreme pet puta osvojio Ligu šampiona.

Preminuo je u Milanu 12. juna 2023. u 86. godini života.

Prvi put je na političku funkciju imenovan 1994, od kada je bio premijer četiri italijanske vlade do 2011. godine.

Predvodio je stranku desnog centra Forza Italia.

Često u problemu sa zakonom

Tokom svoje političke karijere suočio se sa nizom pravnih problema, uključujući optužbe za mito, poresku prevaru i seks sa maloletnom prostitutkom.

Više puta je osuđivan ali je zbog godina i zastarevanja uspeo da izbegne zatvorsku kaznu.

Na političkoj sceni Italije jedni su ga poštovali kao slobodnog preduzetnika i branioca italijanskih vrednosti, dok su ga drugi videli kao simbol korupcije i moralnog propadanja.

Rođen je 1936. u Milanu gde je poslovnu karijeru započeo prodajom usisivača pre nego što je osnovao građevinsku kompaniju.

U vlasništvu je imao više televizijskih kanala i bio jedan od najbogatijih ljudi Italije.

XS
SM
MD
LG