Dostupni linkovi

Turkmenski doktori upozoravaju da ograničavanje abortusa ugrožava živote


Samo 47 odsto žena u fertilnom dobu u Turkmenistanu ima pristup savremenim kontraceptivima.
Samo 47 odsto žena u fertilnom dobu u Turkmenistanu ima pristup savremenim kontraceptivima.

Piše: Farangis Najibullah

Izvori iz sektora medicine u Turkmenistanu kažu da zvaničnici nastavljaju da ograničavaju ženama pristup abortusu uz prijetnje ljekarima koji izvode ove zahvate.

Ženama se takođe uskraćuju konsultacije na kojima bi mogle da čuju kakve su im mogućnosti u slučaju neželjene trudnoće, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nekoliko zdravstvenih radnika u Turkmenistanu izjavilo je za Radio Slobodna Evropa pod uslovom anonimnosti da su ljekari upozoreni da će ih izvođenje abortusa koštati dozvole, čak i ako je postupak sproveden u granicama propisanim zakonom.

"Nakon upozorenja ministarstva zdravlja i organa za sprovođenje zakona, ljekari odmah odbijaju žene koje dolaze da se raspitaju o abortusu. Ne dobijaju čak ni preglede", rekao je ljekar iz Ašgabata 20. avgusta.

Zdravstveni radnici kažu da je ljekarima dozvoljeno da prekinu trudnoću samo kada fetus ne pokazuje znake života u materici. Vlasti takođe strogo kontrolišu kako ljekari pacijentima prepisuju tablete za abortus.

Ljekari su rekli da suzbijanje abortusa primorava žene da pribjegnu nesigurnim opcijama, dovodeći svoje živote u opasnost. To je takođe utrlo put za podmićivanje jer neki medicinari nastavljaju da tajno vrše abortuse za velike sume novca.

Izvori su govorili pod uslovom anonimnosti strahujući od odmazde autoritarne vlade.

RSE ne može nezavisno da provjeri njihove tvrdnje. Turkmenski zvaničnici nisu odgovorili na naše zahtjeve za komentar.

Turkmenistan je 2022. godine predstavio zakon koji dozvoljava prekid trudnoće bez medicinskog razloga u prvih pet nedelja. Ranije je period tokom kojeg je ženama bilo dozvoljeno da prekinu neželjenu trudnoću bez zdravstvenog razloga bio 12 nedelja.

Zakon o zaštiti javnog zdravlja takođe predviđa da se prekid trudnoće može dozvoliti do 22 nedelje iz "socijalnih" ili "medicinskih" razloga ako "ljekarska savjetodavna komisija" zaključi da je takve razloge moguće primjeniti.

Zakon ne objašnjava šta se smatra pod "medicinskim i socijalnim" razlozima ili sastavom savjetodavne komisije. Poslije 22 nedelje, trudnoća se može prekinuti samo iz zdravstvenih razloga na osnovu odluke posebno formiranog konzilijuma ljekara, kaže zakon.

Međutim, u stvarnosti "vlasti čak ni ne razmatraju izuzeća koja su dozvoljena zakonom", rekao je turkmenski ljekar za RSE.

Aktivisti pozivaju na bolji pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i informacijama uključujući planiranje porodice.
Aktivisti pozivaju na bolji pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i informacijama uključujući planiranje porodice.

Aktivisti pozivaju na bolji pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja i informacijama uključujući planiranje porodice.

Zakon je izazvao zabrinutost među medicinarima koji su rekli da je rok od pet nedelja prekratak jer mnoge žene u tom trenutku ni ne znaju da su trudne.

Zakon je usvojen u maju 2015. godine, ali nije javno objavljen niti primijenjen tek sedam godina kasnije. Vlasti nisu javno dale razlog za svoju odluku da ograniče abortuse.

Opasne metode

Ograničenja su izazvala porast ilegalnih abortusa, podmićivanja i upotrebe nebezbjednih metoda jer neke žene očajnički žele da prekinu neželjenu trudnoću.

Prema izvorima RSE, neki ginekolozi u Ašgabatu naplaćuju između 500 i 1.000 dolara za tajni abortus. To je više od prosječne mjesečne plate u Turkmenistanu.

U gradovima Turkmenbaši i Balkanabat u balkanskoj provinciji visina mita varira u zavisnosti od toga koliko je trudnoća uznapredovala.

"U prva dva mjeseca, ljekari naplaćuju vrijednost od 1.430 dolara u lokalnoj valuti. Međutim, prekid uznapredovalih trudnoća, od tri mjeseca i više, može koštati do 14.300 dolara", rekao je ljekar iz regiona Balkan.

Iako se većina tajnih abortusa obavlja u bolnicama, pacijentice su lišene njege nakon zahvata prekida trudnoće i ne mogu da brane svoja prava niti traže bilo kakve garancije u slučaju komplikacija.

Žene koje ne mogu da priušte mito često rizikuju izuzetno opasne metode, rekao je akušer iz Ašgabata.

"Neke žene koriste ispiranje kalijum permanganatom nekoliko sati kako bi pokušale da prekinu trudnoću. Ovo je izuzetno opasno", rekao je doktor. "Bilo je slučajeva da su neke trudnice koristile velike doze lijekova koji izazivaju menstruaciju."

'Siromašni najviše pate'

Fondacija Progres, američka nevladina organizacija koja podržava napredne inicijative u Turkmenistanu, kaže da osiromašene žene sa ograničenim resursima i obrazovanjem najviše pate.

Fondacija koja okuplja aktiviste i stručnjake, pozvala je na odgovarajuću dostupnost sigurnim prekidima trudnoće i njezi nakon zahvata u Turkmenistanu.

Zakon odobrava prekid trudnoće smao u medicinskim ustanovama.
Zakon odobrava prekid trudnoće smao u medicinskim ustanovama.

Ova nevladina organizacija takođe naglašava prijeku potrebu u zemlji da se ženama poboljša pristup kontraceptivnim pilulama, seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama i informacijama kao što su planiranje porodice, naročito u ruralnim područjima.

Samo 47 odsto žena u fertilnom dobu u Turkmenistanu ima pristup savremenim kontraceptivima, kako navodi ova nevladina organizacija. Takođe, vlada zabrinutost zbog nedostatka obuke turkmenskih zdravstvenih radnika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena.

Zakon o zaštiti javnog zdravlja dozvoljava abortus samo u državnim zdravstvenim ustanovama, ali prema zvaničnoj statistici iz 2022. godine, u zemlji je bilo samo 95 ordinacija za reproduktivno zdravlje i 76 licenciranih ginekologa, gdje se procjenjuje broj žena u reproduktivnom dobu koji je oko 1,6 miliona.

Prema Krivičnom zakoniku zemlje, ljekari koji vrše abortuse van državnih bolnica ili bez zakonskog osnova za to suočavaju se sa do dvije godine popravnog rada. Zakon predviđa i zatvor do dvije godine ako lice koje vrši abortus nema dozvolu.

*Napisala Farangis Najibullah uz izvještavanje Turkmenistanskog servisa RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG