Dostupni linkovi

Dio Rezolucije Crnoj Gori je presedan


U ciklusu intervjua "Crna Gora i region" ovaj put razgovarali smo sa Romanom Jakičem, iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, doskorašnjim predsjednikom Spoljnopolitičkog odbora te evropske institucije. Za razliku od učestalih kritika koje na račun Crne Gore i njenih slabih dometa u reformama stižu sa raznih evropskih adresa, Jakič ima blaži stav i smatra da imidž crnogorske države nije narušen nedavnom rezolucijom Evropskog parlamenta.

RSE: Gospodine Jakiču, prošle sedmice je Evropski parlament zatražio od crnogorske Vlade i pravosuđa da sarađuju sa Italijom u istrazi zbog šverca duvana koja obuhvata istaknute crnogorske političare, da li je ovakva saradnja dio obaveza Crne Gore?
Jakič: Da li je to dio obaveza, nijesam siguran, pošto bar u demokratskim sistemima zna se ko što radi. Tu je bio poziv za bolju suradnju, ali u suštini na to Vlada Crne Gore ne može da utiče, jer Vlada Crne Gore po svim demokratskim normama i evropskim normama ne može da se miješa u pravosudni sistem koji je posebna i samostalna grana vlasti, odnosno društva, tako da tu ne vidim baš da je to neki poseban zahtjev gdje bi trebalo da Vlada nešto tu napravi. Vlada, u suštini, ako je demokratska, ne smije nikada da utiče na rad pravosudnih organa.
RSE: Crnogorskim vlastima bio je jako sporan taj dio rezolucije u kome se navodi da nakon istrage italijanskog pravosuđa može uslijediti međunarodni nalog za hapšenje i slično. Crnogorski ministar inostranih poslova to je nazvao presedanom. Kako Vi to komentarišete, da li je stvarno ovo uobičajeno ili je presedan?
Jakič: Ja mislim da je presedan. Ja razumijem Evropski parlament, on je politički organ i ja sam siguran da Evropska komisija i predsjednik Evropske komisije ne bi nikada tako nešto napisali u nijednoj od svojih direktiva ili obaveza država koje žele da postanu članice evropske zajednice, tako da možemo reći da li je to presedan ili nije. Ti pozivi se pojavljuju u različitim političkom dokumentima, ali opet u demokratiji zna se ko što radi. Što se tiče sudskih procesa, rada tužilaštva, policije to nije stvar politike. Ja bih bio više zabrinut kada bi, naprimjer, bilo koja demokratska država počela da utiče na neki proces pravosudnog sistema i zato tu dijelim mišljenje vašeg ministra da je bar neuobičajeno da je tako nešto zapisano u jednoj takvoj rezoluciji.
RSE: Ko presudno utiče na stavove u ovakvim rezolucijama i koliko su one obavezujuće?
Jakič: Ja sam više puta kada smo razgovarali i kada sam bio predsjednik Političkog odbora Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope rekao da u suštini dokumenti koji se odnose na državu su dokumenti, a sama država bi trebala znati šta mora učiniti za to da bi se približila demokratskim standardima koji postoje u Evropi. U suštini, to rade vaši političari i svi koji se zalažu da Crna Gora dođe u evropsku zajednicu, ne zbog njih već zbog državljana u toj zajednici da bi imali iste standarde kao što ima razvijen svijet i zato to treba tretirati na taj način. Sve što je zapisano je zapisano, može biti opomena da treba paziti na to. U svakom društvu treba paziti na te devijacije koje se pojavljuju, treba se boriti protiv tih devijacija, ali u suštini to se radi zbog same države, a ne zbog Evropske komisije, Evropskog parlamenta ili Brisela kao centra moći.
RSE: Ima se utisak da su negativnije ocjene o Crnoj Gori danas nego što su bile nakon proglašenja nezavisnosti. Sve češće se pominju korupcija, organizovani kriminal, nereformisano sudstvo, čini li vam se da je donekle pokvaren imidž Crne Gore u evropskim institucijama.
Jakič: Nije. Pogledajte izvještaje o drugim državama. Uvijek se to pojavljuje zato što sama evropska zajednica posvećuje veliku pozornost borbi protiv korupcije, klijentelizma i tako dalje i to se onda odražava i na držvama koje žele postati članice. Ja mislim da je imidž Crne Gore isti zato što sam siguran da nijesu došli do tog spoznanja sada poslije osamostaljivanja, nego su zapisali nešto što je evropska parola borbe protiv klijetelizma i ja mislim da je imidž Crne Gore imidž države koja je mala, a koja teži ka demokratskom razvoju.
RSE: A kako onda tumačite izjavu predsjedavajuće delegacije Evropskog parlamenta Doris Pak da Crna Gora nije spremna da u prvoj polovini naredne godine, upravo zbog korupcije, dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji?
Jakič: Doris Pak je poznata po vrlo oštrim izjavama. Ja poštujem njena stajališta, poštujem njeno poznavanje ove regije i mislim da je to samo još jedan u nizu tih mehanizama kako na neki način prodrmati ili probuditi organe koji su u očima evropske zajednice spori. O tome kada će ko biti, o tome neće odlučivati Doris Pak, o tome će odlučivati pristupni organi te evropske zajednice.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG