Dostupni linkovi

Balkan ključni test za EU


Karl Teodor Gutenberg, poslanik CDU/CSU u Bundestagu za RFE.

Tri zemlje zapadnog Balkana nikada se kao posljednjih mjeseci nisu nasle pred jasnijim izborom: Ili ce Karadzic, Mladic, Gotovina i kompanija u Hag, ili u protivnom Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora nece u Brisel. Komesar za prosirenje Evropske unije Oli Ren ohrabrijuci posljednji talas predaje haskih optuzenika, obeceo je da ce u naredne dvije godine perspektive ukljucivanja pomenutih zemalja u Uniju uciniti jos realnijim i opipljivijim. U tom kontekstu, Karl Teodor Gutenberg, poslanik u njemackom Bundestagu za nas program istice:

“Perspektive regiona moramo gledati na jedinstven nacin , a to znaci da je zapadni Balkan dio Evrope . Uspostavljanje trajne stabilnosti u ovom dijelu kontinenta uvazavajuci njegove evropske perspektive i ukljucivanje u evro-atlanske strukture su po mom misljenju dva najvaznija zadatka Evropske unije. Da bi taj proces bio uspjesan imperativ je da odgovorni u Hrvatskoj , Bosni i Hercegovini, i Srbiji u punoj mjeri saradjuju sa Hagom. Napredak u procesu evro-atlanskih integracija moze biti ostvaren jedino najozbiljnijim naporima u proganjanju ratnih zlocinaca. “

Odlaganje pristupnih pregovora Hrvatske sa Unijom sredinom mjeseca pokrenulo je spakulacije da je u odlucivanju Savjeta ministara 25-orice veliku ulogu odigrala Britanija koja navodno zeli da smanji uticaj Njemacke i izdejstvuje da Hrvatska saceka ostale aspirante u regionu na clanstvo u Uniji. Zamoljen da komentarise ovakva razmisljanja nas sagovornik istice:
“Pitanje je dobro, ali licno ne vidim elemente za prvi aspekt. Mislim da je Evropska unija jasno predocila perspektive integracije zemalja zapadnog Balkana sto je vazan podsticaj za razvoj demoktratije , vladavine prava i trzisne ekonomije u regionu . U svakom slucaju umjesto da ceka na ostale aspirante da uhvate prikljucak Evropska unija dijeli odgovornost za proces i tu odgovornost mora dokazati efikasnije i sa jasnijim fokusom. Mislim da je vazno uzeti u obzir da se programi razvoja zemalja zapadnog Balkana moraju definisati za svaku pojedinacnu zemlju , uvazavajuci u svemu medjuzavisnost tokova u regiji.”

Moze li se petnaestak godina nakon zavrsetka hladnog rata jos uvijek govoriti o geostrateskim igrama na Balkanu, kada se zna da drzave nasljednice Jugoslavije nemaju ni priblizan znacaj u medjunarodnim poslovima ?

“Ne bih govorio o geostrateskim igrama. U regionu medjutim postoje mnoga podrucja potencijalnih sukoba sto predstavlja krupnu prijetnju miru i stabilnosti . Evropa bi bila direktno pogodjena novim talasom nasilja i koneskvencama koje bi to izazvalo. Smatram stoga da je u interesu evropske sigurnosti da se ovi izazovi uspjesno otklone . Evropa daje najveci dio bezbjednosnih snaga u regionu i ima izuzetan interes da se kreiraju uslovi za dalje smanjivanje stranog vojnog i policijskog prisustva. Za mene , a mislim i za druge odrzavanje stabilnosti u ovom dijelu naseg kontinenta bice kljucni ispit za EU i njenu sposobnost da igra djelotvornu ulogu u atlanskom partnerstvu i na promociji istinskog razvoja.”

Karl Teodor Gutenberg, poslanik koalicije CDU/CSU u Bundestagu
slaze se sa analiticarima koji upozoravaju da odlaganje pistupnih pregovora Hrvatske sa 25-oricom nosi odredjene rizike i kako kaze moze izazvati efekat lavine:

“Generalno govoreci namjeravani pocetak pristupnih pregovora sa Hrvatskom u martu 2005 ilustruje da evropske perspektive mogu biti pokretacka snaga reformi i razvoja u regionu. Ispunjavanje dogovorenih uslova i kriterijuma ostaje sustinski imperativ .Da bi otlonila negativne posljedice odlaganja pregovora sa Hrvatskom, EU mora ispuniti odgovornosti prema zapadnom Balkanu u cjelini u tijesnoj saradnji i uz saglasnost Sjedinjenih Drzava i ne zaboravimo Rusije.”

Komentarisuci stanje u Bosni i Hercegovini, poslanik Bundestaga Karl Teodor Gutenber istice :

“ Moramo snazno insistirati da bosanski politicari pokazu vecu privrzenost , dinamizam i odgovornost u razvijanju sopstvenih inicijativa i napore da se ostvare demokratski kompromisi , te dosljedna primjeni zakona . Osim jacanja drzavnih struktura, prioritetni zadaci su borba protiv organizovanog kriminala i stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora . To su ujedno i sustinski uslovi na putu ka Evropskoj uniji.”

Kada je rijec o Kosovu, Karl Teodor Gutenberg poslanik opozicije u njemackom parlamentu potsjeca da ce se polovinom godine procijeniti ostvarivanje standarda i ako na tom planu bude napretka, pregovori o konacnom statusu mogu poceti:

“ Bilo kako bilo svaka promjena statusa mora doprinijeti stabilnosti regije, i posebno Srbije i Crne Gore. Povratak na stanje prije 1999 godine ne dolazi u obzir kao sto je izvan diskusije i neodlozna nezavisnost Kosova. Mislim da Njemacka moze odigrati posebnu ulogu zbog svog istorijskog iskustva ogranicenog suvereniteta kojim ipak nikada nije dovedena u pitanje nasa nezavisnost. Sva ovlastenja korak po korak morala bi se prepustiti Kosovarima kada su standardi ispunjeni, uz izuzetak spoljnih poslova i odbrane. “
XS
SM
MD
LG