Dostupni linkovi

Srbija: Održan protest opozicije, Nikolić štrajkuje glađu



Fotogalerija: Protest opozcije u Beogradu, 16. april 2011

Ognjen Zorić


Pred nekoliko desetina hiljada okupljenih građana, Tomislav Nikolić, nekada desna ruka haškog optuženika Vojislava Šešelja, danas lider najveće opozicione partije – Srpske napredne stranke, otkrio je u subotu svoj tajni plan, koji će, kako veruje, naterati vlast da za 18. decembar raspiše vanderdne parlamentarne izbore.

„Ja od jutros ne uzimam vodu i hranu. Ja vas molim da to prihvatite kao moj poslednji način, pravoslavni i hrišćanski, za borbu za bolju Srbiju i nudim poslednju ponudu Borisu Tadiću – Kada mi se nešto loše desi, raspiši izbore! “, poručio je Nikolić sa protesta u subotu.

Okupljeni su pozdravili Nikolićevu odluku i kažu da se nadaju da će vlasti odovoriti raspisivanjem izbora.



Kako je vreme prolazilo, a lideri naprednjaka nisu dobili telefonski poziv iz Demokratske stranke, zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je poručio da je Nikolić u svojim namerama ozibljan, i da vodu sigurno neće piti dok predsednik Srbije Boris Tadić ne saopšti datum vanrednih izbora.

„Vi ćete snositi sve posledice i vi ćete biti krivi za sve do čega ćete u Srbiji, svojim ćutanjem i svojim prezirom prema narodu da dovedete!“
, rekao je Vučić.

Na bini su se, kao i na prethodnom skupu, održanom 5. februra, ređali govornici iz šarolike bliže političke istorije.

Tako je na promene pozivao Aleksandar Vulin, danas lider Pokreta Socijalista, a devedesetih zamenik predsednice Jugoslovenske Levice Mirjane Marković, inače supruge Slobodana Miloševića. Govorila je i Milanka Karić, čiji je muž Bogoljub prvi srpski tajkun koga tužilaštvo potražuje zbog načina na koji stekao novac.

Zatim, Velimir Ilić, lider Nove Srbije i ministar iz doba Vojislava Koštunice, koji je nedavno saslušan po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnji na malverzacije u "Putevima Srbije" za koje se tereti funkcioner njegove stranke. "Srbija ne može da preživi sa vama i zato nam trebaju izbori i zato treba da odete", poručio je Velimir Ilić sa govornice.

Većina građana koji su došli na skup, kažu da su tu jer teško žive. Međutim, iako su na stranačkom mitingu, sa nesigurnošću odgovaraju na pitanje da li će opozicija koja je organizovala okupljanje, uspeti i da im donese promene kakve očekuju.



Na prošlom mitingu, održanom pre dva meseca, Tomislav Nikolić je građane pozvao da na naredni skup ponesu komad stiropora i da sednu na ulice. Neki od okupljenih su toga setili.



Nakon nešto više od tri sata trajanja mitinga, pred okupljene je ponovo izašao Tomislav Nikolić. Pokazao im je komad stiropora, seo na njega, i rekao da će tu ostati sve dok ne dobije datum održavanja izbora. Građane je pozvao da se raziđu.
XS
SM
MD
LG