Dostupni linkovi

Putin sa liderima BRIKS-a uoči početka samita u Rusiji


Russian President Vladimir Putin shakes hands with Chinese President Xi Jinping during a meeting on the sidelines of the BRICS Summit in Kazan, Russia October 22, 2024.
Russian President Vladimir Putin shakes hands with Chinese President Xi Jinping during a meeting on the sidelines of the BRICS Summit in Kazan, Russia October 22, 2024.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je kineskog kolegu Si Đinpinga na otvaranju samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanj, navodeći da je "sve veća saradnja između Moskve i Pekinga stabilizujući faktor za svet".

"Drago mi je da sam u Kazanju", rekao je Si dok je pružao ruku Putinu uoči bilateralnog sastanka.

Putin je kineskog predsednika nazvao svojim "dragim prijateljem" i rekao da će Moskva i Peking raditi na stvaranju "pravednog svetskog poretka".

Si je pohvalio veze svoje zemlje sa Rusijom u "haotičnom" svetu, ističući "duboko prijateljstvo".

Kina i Rusija, kako je dodao, "neprekidno produbljuju i proširuju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju i praktičnu saradnju".

Predsednik Kine, premijer Indije Narendra Modi i drugi zvaničnici stigli su 22. oktobra u ruski Kazanj na samit bloka zemalja u razvoju za koji se Kremlj nada da će postati tačka okupljanja za suprotstavljanje zapadnom liberalnom poretku, prenosi agencija AP.

Za ruskog predsednika Vladimira Putina, trodnevni sastanak je način da pokaže neuspeh napora predvođenih Sjedinjenim Državama da izoluju Rusiju zbog njene agresije na Ukrajinu.

Savetnik za spoljnu politiku Kremlja Jurij Ušakov opisao je Samit kao "najveći događaj u spoljnoj politici ikada održan" u Rusiji, sa 36 prisutnih zemalja, od kojih je više od 20 predstavljeno na nivou šefova država.

Putin se uoči početka samita u Kazanju sastao i sa premijerom Indije, navodeći da su dve zemlje strateški partneri.

Modi je rekao da Indija veruje da bi konflikt između Rusije i Ukrajine trebalo da se reši mirnim putem, a da je Nju Delhi spreman da preuzme bilo koju ulogu u podršci miru i stabilnosti.

"Imamo još jednu priliku da danas razgovaramo o ovim pitanjima", rekao je Modi na početku sastanka sa Putinom.

Premijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Kazanju, 22. oktobar 2024.
Premijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Kazanju, 22. oktobar 2024.

Predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa izjavio je na sastanku sa ruskim predsednikom da Rusiju vidi kao "cenjenog saveznika".

"Imamo važnu raspravu ovde u Kazanju unutar BRIKS porodice", rekao je Ramaphosa uoči samita.

Savez koji je prvobitno obuhvatao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku se proširio, uključivši Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Turska, Azerbejdžan i Malezija formalno su se prijavile za članstvo, dok su se još neke zemlje zainteresovale za pridruživanje.

Posmatrači smatraju da je samit BRIKS-a deo napora Kremnja da pokaže podršku globalnog juga usred rastućih tenzija sa Zapadom i da pomogne u širenju ekonomskih i finansijskih veza.

Predloženi projekti uključuju stvaranje novog platnog sistema koji bi ponudio alternativu globalnom SWIFT-u, omogućavajući Moskvi da izbegne zapadne sankcije i trguje s partnerima.

Putin planira da održi oko 20 bilateralnih sastanaka tokom samita, uključujući i susrete sa Si Đinpingom, Modijem i predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

Putin će se u četvrtak sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, koji će prvi put posetiti Rusiju u više od dve godine.

Gutereš je više puta kritikovao Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG