Dostupni linkovi

Izraelski tenkovi probili kapiju baze mirovnih snaga u Libanu, tvrdi UN


Pripadnici mirovne misije UNIFIL na jugu Libana, 8. oktobra 2024.
Pripadnici mirovne misije UNIFIL na jugu Libana, 8. oktobra 2024.

UN je izvijestio da su izraelski tenkovi probili kapiju baze mirovnih snaga svjetske organizacije na jugu Libana, što je nova optužba za kršenje zakona i napade koje su osudili i saveznici Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je UN da evakuišu trupe mirovne misije UNIFIL iz područja u Libanu u kojima se vode borbe.

"Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona borbenih dejstava", rekao je Netanyahu u poruci generalnom sekretaru UN-a, Antoniju Guterresu.

Netanyahu je dodao da je vojska to više puta tražila i da je odbijena, a posljedica je da su teroristi Hezbolaha dobili živi štit, piše Reuters.

Nekoliko sati kasnije, UN je prijavio da su izraelski tenkovi nasilno ušli kroz kapije baze.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da borcima Hezbolaha neće biti dozvoljeno da se vrate u pogranična sela na jugu Libana, koja su pretvorili u podzemne vojne punktove sa stotinama komada naoružanja.

Hezbolah, koji ima podršku Irana, odbacuje optužbe Izraela da koristi blizinu mirovnih snaga za zaštitu.

Pet mirovnjaka do sada je ranjeno u nizu napada tokom prethodnih dana, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske snage.

Oko 40 zemalja osudilo je napade na pripadnike UNFIL-a. U zajedničkom saopštenju, koje je u nedjelju objavila misija Poljske pri UN-u, upozoreno je da moraju odmah prestati.

Sjedinjene Države i evropske zemlje ranije su pozvale Izrael da garantuje sigurnost mirovnih snaga UN-a.

UNIFIL, misija od oko 9.500 vojnika iz različitih zemalja, ima zadatak da nadgleda prekid vatre kojim je okončan rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, koji je trajao 33 dana.

Takođe, izraelski ministar spoljnih poslova Israel Katz ponovio je u nedjelju da njegova zemlja smatra Guterresa "personom non grata" jer nije osudio iranski raketni napad i ono što je Katz opisao kao "antisemitsko i antiizraelsko ponašanje".

Katzova izjava dolazi desetak dana nakon što je Guterresu poručio da mu zabranjuje ulazak u zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio raketni napad Irana na Izrael.

Iran je 1. oktobra ispalio više od 180 balističkih projektila na Izrael, usred eskalacije libanskih borbi Izraela sa Hezbolahom, koji su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

Oružano krilo Hezbolaha je i na crnoj listi Evropske unije, ali ne i politička partija koja ima mjesta u libanskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG