Dostupni linkovi

Teški udari potresaju Bejrut


Muškarac gleda kako se diže dim od izraelskih zračnih napada u Dahiyeh, Bejrut, Liban, u nedjelju rano, 6. oktobra 2024.
Muškarac gleda kako se diže dim od izraelskih zračnih napada u Dahiyeh, Bejrut, Liban, u nedjelju rano, 6. oktobra 2024.

Masovni uzastopni udari pogodili su južna predgrađa Bejruta od kasne subote do nedjelje, rekli su svjedoci Reutersu.

Udari su uslijedili nakon višednevnog bombardiranja predgrađa Bejruta od strane Izraela koja se smatraju uporištem oružane skupine Hezbollah koju podupire Iran, pri čemu je ubijen njezin vođa Sayyed Hassan Nasrallah, a možda i njegov potencijalni nasljednik.

Libanski sigurnosni izvor rekao je u subotu da nije bio u kontaktu od petka sa Hashemom Safieddineom, potencijalnim nasljednikom, nakon izraelskog zračnog napada u blizini međunarodnog aerodroma u gradu za koji se navodi da je bio meta napada.

Izraelska vojska je saopštila da je eliminisala Nasrallaha u napadu na centralni štab grupe u Bejrutu 27. septembra. Hezbolah je potvrdio da je ubijen.

Libanski sigurnosni izvori rekli su da su izraelski napadi od petka na Dahiyeh, stambeno područje i uporište Hezbollaha južno od centralnog Bejruta, spriječili spasilačke radnike da pretražuju mjesto napada u četvrtak navečer.

Hezbollah do sada nije komentarisao Hashema Safieddina.

Njegov gubitak bio bi još jedan udarac za grupu i njenog pokrovitelja Iran.

Izraelski napadi širom regiona u protekloj godini, koji su naglo ubrzani u poslednjih nekoliko nedelja, desetkovali su vođstvo Hezbollaha.

Izrael širi svoje akcije u Libanu. U subotu je izvela svoj prvi napad na sjeverni grad Tripoli, rekao je libanski bezbjednosni zvaničnik, a izraelske trupe su pokrenule racije na jugu.

Najmanje osam udara potreslo je južna predgrađa Bejruta kasno u subotu, uključujući i blizinu aerodroma, prema svjedocima Reutersa, nakon što je izraelska vojska upozorila neke stanovnike da napuste područje.

Prije nedavne eskalacije, razmjena vatre između Izraela i Hezbolalha bila je uglavnom ograničena na granično područje Izraela i Libana, paralelno s izraelskim ratom u Gazi protiv palestinske grupe Hamas koji traje već godinu dana.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u subotu da je Izrael ubio 440 boraca Hezbollaha u svojim kopnenim operacijama u južnom Libanu i uništio 2.000 meta Hezbollaha. Hezbollah nije objavio broj mrtvih.

Izrael kaže da je pojačao napad na Hezbollah kako bi omogućio siguran povratak desetina hiljada građana u domove na sjeveru Izraela, koje je grupa bombardovala od prošlog 8. oktobra.

Izraelske vlasti saopštile su u subotu da je do sada u južnom Libanu ubijeno devet izraelskih vojnika.

U izraelskim napadima je također ubijeno na stotine običnih Libanaca, kažu zvaničnici, a protjerano je 1,2 miliona ljudi - skoro četvrtina stanovništva - iz svojih domova.

Libanski sigurnosni zvaničnik rekao je Reutersu da su u subotnjem napadu na palestinski izbjeglički kamp u Tripoliju ubijeni član Hamasa, njegova supruga i dvoje djece. Mediji povezani s palestinskom grupom rekli su da je u napadu ubijen vođa njenog naoružanog krila, navodeći ga kao Saeed Atallah.

Nije bilo komentara iz Hamasa.

Izraelska vojska je saopštila da su dva projektila prešla iz Libana, od kojih je jedan presretnut dok je drugi pao, ali nije nanio štetu.

Do nasilja je došlo dok se približava godišnjica Hamasovog napada 7. oktobra na južni Izrael, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 uzeto kao taoci.

U naknadnom napadu Izraela na Gazu ubijeno je skoro 42.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravlja Gaze, i raseljeno je skoro cijelo stanovništvo enklave od 2,3 miliona.

Uticaj na civile izazvao je široke proteste na međunarodnom nivou. Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice u većim gradovima širom svijeta kako se godišnjica približava.

XS
SM
MD
LG