Dostupni linkovi

Sarajevska sigurnosna konferencija ukazala na rusku prijetnju po Zapadni Balkan


Detalj sa Sarajevske sigurnosne konferencije, 20. septembar 2024.
Detalj sa Sarajevske sigurnosne konferencije, 20. septembar 2024.

Zamjenik načelnika štaba u Vrhovnoj komandi NATO snaga u Evropi (SHAPE HQ) Matthew Van Wagenen izjavio je da se prijetnje svjetskom poretku odigravaju na Zapadnom Balkanu na isti način kao i u ostatku Evrope i svijeta.

"Rat u Ukrajini nije samo borba za teritorijalnu kontrolu, već pokušaj Rusije da promijeni evropski sigurnosni poredak. Putinova invazija iz 2022. godine otkriva dublji i ambiciozniji cilj - vraćanje ruske moći i utjecaja na ovom kontinentu i šire", rekao je Van Wagenen na drugoj Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je rekao da je NATO naporno radio na očuvanju mira na Zapadnom Balkanu, težeći ka zajedničkoj viziji da buduće generacije nikad više ne dožive sukobe, naveo je.

"Ovaj mir je krhak i moramo ga zaštititi", naveo je, te dodao da su NATO i partneri "ujedinjeni u cilju očuvanja naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva".

"Ne razumijemo u potpunosti odnose Rusije sa Kinom, Sirijom, Iranom i Sjevernom Korejom. U tome leži opasnost situacije. Svjesni smo da su odnosi Rusije i Kine sve jači, da Rusija traži balističku tehnologiju Sjeverne Koreje, da kupuju iranske Shahed dronove - iza tih odnosa stoji velika razmjena obavještajnih podataka i tehnologije", kazao je Van Wagenen.

Zamjenik glavnog komandanta Savezničkih snaga za transformaciju general Chris Badia rekao je na konferenciji da današnji sigurnosni izazovi zahtijevaju snažan zajednički front i jačanje saradnje, ne samo unutar NATO-a, već i sa zemljama koje imaju ključnu stratešku važnost, uključujući BiH.

Sarajevska sigurnosna konferencija osnovana je 2023. godine od strane Strateške inicijative za analizu, neprofitnog, nevladinog think tanka sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Od januara 2024. think tank i konferencija su dio Centra za Zapadni Balkan pri New Lines Institute, nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, D.C.

Izvor: Fena
XS
SM
MD
LG