Dostupni linkovi

Vučić nakon sastanka sa Lajčakom najavio zahteve Srbije povodom 'napada na Srbe na Kosovu'


Sastanak specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 10. septembar 2024.
Sastanak specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 10. septembar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izneti zahteve Srbije, zbog "suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo na severu Kosova".

Nije precizirao na koje napade misli.

Kako je rekao Vučić, u naredna 72 sata obratiće se javnosti i izneti "šta takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta namerava da učini".

Vučić je izjavu dao agenciji Tanjug, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Drugi mediji nisu prisustvovali obraćanju.

Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa Vučićem saopštio da mu je predsednik Srbije preneo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu.

"Naglasio sam da treba da razgovaramo i pronađemo dogovorena rešena u okviru dijaloga", napisao je Lajčak na svom Iks (X) profilu.

On je dodao da je razgovor sa Vučićem bio priprema za naredni sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Prošle nedelje je boravio u Prištini istim povodom.

Pored Lajčaka, Vučić je, kako je rekao, održao je sastanak i sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

Vučić je naglasio da je Srbija uvek spremna na dijalog.

"Ali Srbija nije spremna i neće dozvoliti pogrom i progon srpskog stanovništva, a sasvim je jasno da je to postao jedini cilj Kurtijeve vlasti", dodao je.

Kako je najavio, sa "dalekosežnim predlozima" u vezi sa Kosovom, pred Skupštinu Srbije će izaći u oktobru.

Vučić: 'Ilegalno i kriminalno' zatvaranje srpskih institucija na Kosovu

Povodom zatvaranja paralelnih srpskih institucija na severu Kosova, Vučić je rekao da su to "ilegalne, kriminalne i protivzakonite" odluke Aljbina Kurtija, rekavši da su od zemalja Kvinte stigle samo reči osude, a da se na delu ništa ne vidi.

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Ove kritike upućene su nakon što su kosovske vlasti 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Institucije koje je Policija Kosova zatvorila 30. avgusta su: Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Na Kosovu postoje opštine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

Lajčak u Prištini rekao da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga

Tokom prošlonedeljnog boravka u Prištini, Lajčak je izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, ali nije želeo da kaže kada će taj sastanak biti održan.

Lajčak je tada potvrdio i da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Implementacionom aneksu.

Tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić je prošlog decembra uputila to pismo EU. Brnabić je u tom pismu navela je da se Sporazum "smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova".

Ohridskim sporazumom od 11 članaka, između ostalog, predviđen je nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

XS
SM
MD
LG