Dostupni linkovi

Britanska rok grupa otkazuje nastup u Kazahstanu zbog kritika ruskog sponzora


Brian Molko, pjevač Placeba, na muzičkom festivalu u Parizu, avgust 2023.
Brian Molko, pjevač Placeba, na muzičkom festivalu u Parizu, avgust 2023.

Britanski rok bend Placebo je 3. septembra objavio na Instagramu da je njegov zakazani nastup na Yandex Park Live festivalu u Kazahstanu 8. septembra otkazan iz "posrednih razloga... koji nisu povezani s profesionalizmom organizatora".

Grupa je dodala da je njen nastup na sličnom događaju koji je sponzorisao ruski tehnološki gigant Yandex u Gruziji 12. septembra takođe otkazan.

"Duboko žalimo zbog razočaranja koje će ovo sigurno izazvati. Iskreno se izvinjavamo svim našim fanovima u Kazahstanu i Gruziji što smo otkazali u tako kasnoj fazi. Takođe se iskreno izvinjavamo onima od vas koji su planirali putovati izdaleka", objavila je grupa na Instagramu.

Otkazivanje koncerata u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju i glavnom gradu Gruzije Tbilisiju došlo je zbog kritika na račun Yandexove umiješanosti u događaje.

Muzički festival Park Live održava se svake godine u Moskvi od 2013. do 2019. Yandex, koji upravlja popularnim ruskim pretraživačem Yandex Search, od tada je glavni sponzor događaja.

Na festivalu u Moskvi nastupile su rok grupe kao što su Gorillaz, Massive Attack, Red Hot Chili Peppers, The Killers i mnogi drugi poznati rok bendovi. Srodni festival je istovremeno održan u Kijevu.

Festival je otkazan 2020. i 2021. zbog izbijanja korona virusa, a 2022. zbog sveopšte invazije Rusije na Ukrajinu te godine.

Nakon petogodišnje pauze, organizatori manifestacije su ranije ove godine rekli da će festival biti ponovo oživljen i da će se održati u Almatiju od 6. do 8. septembra.

Yandex je glavni sponzor festivala.

Nakon što je u junu objavljeno da će Placebo biti glavni izvođač na događaju u Almatiju, bend se našao na meti kritičara koji su ga optužili za saradnju sa kompanijom u ruskom vlasništvu koju optužuju da podržava invaziju Moskve na Ukrajinu.

Suosnivač Yandexa Arkadi Volož podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora nakon što ga je Evropska unija sankcionirala 2022. godine, optuživši Yandex da je "uklonio sadržaj koji je kritičan prema Kremlju, kao što je sadržaj koji se odnosi na ruski agresorski rat protiv Ukrajine". Volož je kasnije otvoreno osudio rusku invaziju kao "varvarsku".

U februaru je Yandex objavio da napušta Rusiju i njegova matična kompanija sa sjedištem u Holandiji ju je prodala, čime je Yandex postao potpuno ruski. Evropska unija ukinula je sankcije Voložu u maju.

U julu je britanska rok grupa Editors objavila svoju odluku da se povuče sa muzičkog festivala Park Live u Almatiju, rekavši da su tu odluku doneli nakon što su "obavešteni ko je sponzor događaja".

XS
SM
MD
LG