Dostupni linkovi

Politike Kine prema Ujgurima problematične, kaže UN


Demontrant iz ujgurske zajednice koji živi u Turskoj, s maskom s kineskom zastavom tokom protesta u Istanbulu, 25. 3. 2023. (Ilustracija)
Demontrant iz ujgurske zajednice koji živi u Turskoj, s maskom s kineskom zastavom tokom protesta u Istanbulu, 25. 3. 2023. (Ilustracija)

Skupine za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjeni narodi iskoristili su subotnju dvogodišnjicu izvještaja UN-a kako bi pozvali na akciju u vezi s dokumentom u kojem se kaže da je Kina možda počinila zločine protiv čovječnosti u regiji Sinđijangu.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet objavila je izvještaj 31. avgusta 2022., samo nekoliko minuta prije isteka njezinog četverogodišnjeg mandata, javlja Reuters.

U to vrijeme, Jalkun Uluđol je bio ispunjen nadom za svog oca koji je nestao 2018. godine

No umjesto toga, kasnije je primio vijest da je njegov otac osuđen na 16 godina zatvora u Sinđijangu, što je potez za koji Uluđol vjeruje da je povezan s njegovim identitetom kao Ujgura - većinom muslimana za koje skupine za zaštitu ljudskih prava i američka vlada kažu da su pod širokom represijom koju provodi Peking.

"Bio sam jako sretan kad je izvještaj izašao. Ali sada se osjećam kao da, da, objavili ste izvješće, ali što onda? Život mi nije postao bolji. Naprotiv, bio je gori", kazao je ovaj 30-godišnjak za Reuters, koji živi u Istanbulu.

Kina je oštro opovrgla bilo kakva zlostavljanja u Sinđijangu i objavila odgovor na izvješće na 131 stranici braneći svoj izvještaj. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Đian rekao je ove sedmice da Kina u potpunosti štiti prava svih etničkih skupina.

Uluđol je dio rastuće grupe zagovornika ljudskih prava frustriranih to da Kina nije provela preporuke iz izvještaja UN-a, uključujući poziv na brze korake za oslobađanje proizvoljno zatočenih u logorima i zatvorima u Sinđijangu.

On i drugi traže od Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volkera Turka da pojača pritisak na Kinu nakon višemjesečne razmjene detalja s Pekingom o njezinoj evidenciji.

"Reći 'surađujemo s Kinom' nije bilo dovoljno", rekao je Uluđol, koji je također objavio svoje zabrinutosti na X-u i rekao da ih je iznio Turku.

Istaknuti zagovornik ljudskih prava Kenneth Roth bio je oštriji, nazivajući Turkov pristup Kini "plašljivim".

U izvještaju iz 2022. navodi se da bi opseg proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja Ujgura i drugih muslimana u zapadnoj regiji Sinđijang mogao biti međunarodni zločin.

Turk, bivši odvjetnik koji je postao visoki povjerenik nakon objave izvještaja je rekao da stoji uz dokument. Od tada je više puta pozivao Kinu na akciju.

Ove je sedmice njegov ured saopćio da su "mnogi problematični zakoni i politike i dalje na snazi" u Sinđijangu i pozvao vlasti da poduzmu potpunu reviziju.

"Ima puno toga što želimo, zbog čega moramo nastaviti raditi s njima, angažirati se, vidjeti gdje možemo postići neki napredak", rekla je novinarima glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani.

Turkove pristalice kažu da on uspostavlja ravnotežu između javne kritike i privatnog angažmana koji bi tek mogao uroditi reformama. Ali drugi žele više.

"Ured treba objaviti najnovije informacije o trenutnoj situaciji u Sinđijangu i predstaviti konkretan akcijski plan za pozivanje odgovornih na odgovornost", rekla je Maya Wang, pomoćnica ravnateljice Kine pri Human Rights Watchu, koja je također pozvala države na akciju u UN-u.

Sastanak Vijeća za ljudska prava u Ženevi zakazan je za septembar.

XS
SM
MD
LG