Dostupni linkovi

Dogovor o povećanju minimalne zarada u Srbiji u 2025. godini na 457 evra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Minimalna zarada u Srbiji u narednoj godini biće uvećana 13,7 odsto, na 53.592 dinara, odnosno 457 evra, odlučeno je 28. avgusta na sednici Socijalno-ekonomskog saveta predstavnika Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Kako prenosi agencija Beta, sednici je prisustvovao premijer Miloš Vučević koji je rekao da je prvi put posle šest godina postignut dogovor sva tri socijalna partnera o minimalnoj zaradi za narednu godonu, što znači da Vlada neće jednostrano donosti odluku.

On je istakao da će minimalna zarada prvi put pokrivati troškove minimalne potrošačke korpe.

Minimalna zarada u Srbiji sada iznosi oko 47.000 dinara (400 evra) i po zvaničnim podacima prima je oko 100.000 radnika, dok sindikati tvrde da mnogo više zaposlenih toliko zarađuje mesečno.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je cena radnog časa povećana sa 271 na 308 dinara.

Na dogovorenu minimalnu cenu rada reagovali su Udruženi sindikati Srbije "Sloga", odakle poručuju da "minimalac iako nominalno povećan, ostaje ispod ljudskog dostojanstva".

"Ovaj dogovor je signal da su predstavnici radnika izdali radničku klasu, otvarajući vrata za uvoz jeftine radne snage, čime je ugrožena budućnost srpskog radno sposobnog stanovništva, kojem preti socijalni egzodus zbog nedostatka prilika i perspektive u sopstvenoj zemlji", stoji u saopštenju "Sloge".

Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i treba da budu završeni do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje Ministarstvo finansija.

Republički zavod za statistiku Srbije objavio je 25. jula podatke o prosečnoj zaradi u Srbiji u maju. Prema tim podacima, prosečna zarada u Srbiji bez poreza i doprinosa (neto) iznosila je 100.170 dinara (oko 856 evra).

Sa druge strane, podaci Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije ukazuju da se u poslednjih pet godina povećavaju i troškovi života.

Prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u aprilu iznosila je 103.097 (881 evro) i ne može je podmiriti jedna prosečna zarada.

XS
SM
MD
LG