Dostupni linkovi

Privedeno više osoba zbog napada na širem području Mostara


Mostar, ilustracija.
Mostar, ilustracija.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), do sada je privela više osoba u vezi sa nizom napada na djecu na širem području Mostara u posljednje dvije sedmice.

Među privedenima ima i maloljetnih osoba.

To je u srijedu, 28. augusta, saopćio ministar unutrašnjih poslova HNK, Marijo Marić (HDZ BiH).

"Istraga ide jako dobro u vezi sa napadom koji se neko veče dogodio u naselju Luka (26. augusta, op. RSE). Dvije osobe su u policijskom pritvoru", kazao je ministar Marić.

Od 14. augusta, na širem području Mostara, došlo je do napada za sada nepoznatih, maskiranih, osoba mlađe životne dobi, u četiri prigradska naselja u Mostaru, Opinama, Baćevićima, Malom Polju i gradskom naselju Luka

Nakon napada 25. augusta u naselju Malo Polje, gdje je žrtva bio jedan trinaestogodišnjak, iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlida Hurtića, koji je 26. augusta posjetio naselja, saopćeno da je maloljetnog dječaka napalo pet do šest pripadnika navijačke grupe Ultrasi.

Međutim, u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova HNK se napad ne povezuje sa ovom navijačkom grupom.

Ministar MUP-a HNK rekao je i da je rasvijetljen napad na djecu u naselju Baćevići.

Grupa napadača je 22. augusta napala djecu na igralištu u naselju Baćevići i ostavila nacističke simbole, te oznake 'Ultrasa', navijača hrvatskog fudbalskog kluba Zrinjski iz Mostara.

"U napad je bilo umiješano više osoba, među kojima ima i maloljetnika", rekao je Marić.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je 26. augusta osudila napad na građane srpske nacionalnosti u Baćevićima.

Povodom ovog incidenta, gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, oglasio se 24. augusta na zvaničnoj internet-stranici Grada Mostara, te osudio postavljanje "plakata sa neprimjerenim sadržajem" u Baćevićima.

XS
SM
MD
LG