Dostupni linkovi

Treći dan požar bjesni u ruskom skladištu nafte pogođenom ukrajinskim dronovima


Požar u skladištu nafte u Rostovu
Požar u skladištu nafte u Rostovu

Ogroman požar bjesni već treći dan u ruskom skladištu nafte, u južnoj regiji Rostov, koje je bilo na meti napada ukrajinskih dronova, javlja agencija AP.

Ruske vlasti pokušavaju da ugase veliki požar u skladištu nafte dok se ukrajinske snage probijaju u rusku oblast Kursk. Vatra, u gradu Proletarsku, gori na površini od jednog hektara, a u gašenju učestvuje 500 vatrogasaca, od kojih je 41 hospitalizovan sa povredama.

Generalštab ukrajinske vojske preuzeo je u nedjelju 18. avgusta odgovornost za napad na skladište nafte, koje je korišteno za snabdijevanja potreba ruske vojske, nazvavši to mjerom 'podrivanja vojnog i ekonomskog potencijala Ruske Federacije'.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao, da je smjeli upad na Kursk omogućio njegovoj vojsci da zarobi značajan broj zatvorenika koji bi mogli biti korišteni za zamjenu za zarobljene Ukrajince, čime su prošireni ciljevi Kijeva u misiji koja je pokrenuta prije dvije sedmice.

Požar u skladištu nafte
Požar u skladištu nafte

Više od 122.000 ljudi napustilo je rusku oblast Kursk, jer su vlasti naredile evakuaciju otkako je Ukrajina izvršila veliki upad prije dvije sedmice, navode agencije.

Ruske snage se tamo bore protiv ukrajinskih trupa od 6. avgusta, kada je hiljade kijevskih vojnika probilo zapadnu granicu Rusije.

Ranije je rekao da Ukrajina nastoji da stvori tampon zonu koja bi mogla da spriječi dalje napade Moskve preko granice, posebno artiljerijom velikog dometa, projektilima i kliznim bombama.

"Sve u svemu, ova (Kursk) operacija postala je naš najveći ulog u proces oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva", rekao je Zelenski diplomatama u ponedjeljak.

"Već smo uhvatili najveću broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji", rekao je Zelenski dodajući da je ukrajinska vojska zauzela 1.250 kvadratnih kilometara i 92 naselja u ruskoj oblasti Kursk.

"To je najveći napad na Rusiju od Drugog svjetskog rata, koji je razotkrio rusku ranjivost , kao i nesposobnost (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da odbrani svoju teritoriju", kazao je Zelenski.

Agencija AP navodi da, dok je predsjednik pozdravljao vojne uspjehe u Kursku, ukrajinske trupe su suočene sa tmurnom situacijom u regionu Donbasa, gdje Rusija osvaja grad Pokrovsk i tjera ukrajinske snage da se povuku i ukrajinske civile da napuste svoje domove.

Zauzimanje tog naselja bi ugrozilo odbrambene sposobnosti Ukrajine i rute snabdijevanja i približilo bi Rusiju cilju zauzimanja cijele regije Donjeck.

Rusija želi kontrolu nad svim dijelovima Donjecka i susjednog Luganska, koji zajedno čine industrijsku regiju Donbasa, navodi AP.

XS
SM
MD
LG