Dostupni linkovi

Druge zemlje neće da prime kurdskog aktivistu iz Turske, izjavio šef policije Srbije


Aktivisti na protestu protiv izručenja Ečevita Piroglua Turskoj u junu 2022.
Aktivisti na protestu protiv izručenja Ečevita Piroglua Turskoj u junu 2022.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da kurdski aktivista i političar Edževit (Ecevit) Piroglu koji je oslobođen 9. jula, ne može da napusti Srbiju zato što, kako je rekao, druge zemlje neće da ga prime.

Piroglu je proveo prethodne tri godine u ekstradicionom pritvoru i Prihvatilištu za strance nakon što je bio uhapšen po poternici iz Turske koja je tražila njegovo izručenje.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je Piroglu poslednji put 22. jula pokušao da napusti Srbiju, ali da su ga "vratili sa aviona".

"Jutros su ga vratili sa aviona za Beč, kažu rizičan putnik. Vratili su ga i sa aviona za Cirih. Trebalo je Španci da mu daju vizu, nema šanse da mu daju vizu. Šta mi sad treba da radimo, treba da ga izručimo Turskoj? Ajmo da vidimo u čemu je problem", rekao je Dačić.

Piroglu je 9. jula pušten iz Prihvatilišta za strance u okolini Beograda i dobio je rešenje kojim je određeno da napusti teritoriju Srbije u roku od 30 dana.

Prethodno je Apelacioni sud doneo konačnu presudu da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Turskoj.

Pirogluov advokat Milan Vuković rekao je za RSE da je kurdski aktivista i političar pokušao da ode u Jordan preko Beča, ali da je austrijska policija uskratila njegov ukrcaj 22. jula ujutru na avion u Beogradu.

Na sajtu Ambasade Austije u Beogradu piše da tranzitna viza za aerodrom nije potrebna za državljane Turske.

Piroglu je prethodno, kako je naveo njegov advokat, pokušao preko Ciriha da ode u Brazil gde mu nije potrebna viza za turski pasoš, ali i to je uskraćeno "zbog toga što nije imao tranzitnu vizu Švajcarske".

Piroglu, kako kaže njegov advokat, može da ode u neku od zemalja za koju nije potrebna viza za turski pasoš.

Do isteka roka od 30 dana do kada treba da napusti Srbiju, Piroglu može slobodno da boravi u zemlji, kaže njegov advokat.

U slučaju da do tada ne uspe da izađe iz zemlje, onda policija postupa po rešenju po kom je dužan da napusti teritoriju Srbije, dodaje.

"Verovatno će odrediti boravak u Prihvatilištu za strance koji može trajati do 180 dana ili mu ograničiti boravak, na primer na Beograd, i tada će policija vršiti pripreme za njegovo upućivanje van teritorije Srbije u neku treću zemlju", naveo je Vuković.

On dodaje da po njegovom uverenju "to ne bi smela biti Turska jer je pravosnažno odbijena zamolnica Turske za ekstradiciju".

Kako je rekao o ovom slučaju je obavešten Amnesti internešenel.

Edževit Piroglu, nekadašnji lider Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), uhapšen je u Srbiji juna 2021. godine, nakon čega je pokrenut postupak izručenja po zamolnici Turske.

Zvanična Ankara ga tereti za pet krivičnih dela – članstvo u terorističkoj organizaciji, učešće u ratu u Siriji, nošenje oružja, ucenu i nasilje na javnom mestu.

Njegov pravni tim koji ga je zastupao u Srbiji od početka procesa kaže da u zamolnici nisu pruženi nikakvi dokazi za te optužbe.

U poslednje tri godine Viši sud u Beogradu je tri puta usvojio rešenje o ekstradiciji Piroglua Turskoj, ali je Apelacioni sud dva puta odbacio to rešenje, a treći put presudio da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Time mu je ukinut ekstradicioni pritvor, ali ga je policija odvela u Prihvatilište za strance, čime je turskom državljaninu takođe ukinuta sloboda kretanja.

Piroglu je zbog toga stupio u štrajk glađu koji je nakon 130 dana okončao pre oko dve sedmice u Opštoj bolnici u Pančevu, 20-ak kilometara severno od Beograda.

Turska je od 15. jula 2016. godine, kada je izvršen neuspeo pokušaj puča, pokrenula akciju hapšenja onih za koje su sumnjali da su bili upleteni u pokušaj puča, a veliki broj tih lica je izbegao u inostranstvo.

Prema poslednjim dostupnim podacima, Turska je od 15. jula 2016. do 20. januara 2021. godine podnela 16 zahteva za izručenje svojih državljana iz Srbije.

Pojedini međunarodni eksperti ukazali su ranije da Turska, ali i brojne druge zemlje, zloupotrebljavaju poternice Interpola zarad političkih obračuna sa svojim disidentima.

XS
SM
MD
LG