Dostupni linkovi

Biden za ABC: Samo bi me Bog natjerao da se povučem


Joe Biden, Madison, Wisconsin, SAD, 5. juli 2024.
Joe Biden, Madison, Wisconsin, SAD, 5. juli 2024.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi ga "samo Bog natjerao da se povuče" iz predsjedničke utrke i da mu ne treba kognitivni test.

On je odbacio pozive pojedinih demokrata da se povuče i dozvoli energičnijem i mlađem kandidatu da se bori protiv republikanca Donalda Trumpa, prenosi Glas Amerike (VOA).

Biden, koji pokušava da smiri političku krizu koja je nastala poslije njegovog problematičnog nastupa na prvoj predsjedničkoj debati, iskoristio je intervju od 22 minuta za televiziju ABC da ponovi da je imao loše veče na debati, ali je ipak pravi kandidat da pobijedi Trumpa u novembru.

Televizija ABC je istakla da emituje intervju u cjelini, bez montaže.

Odgovarajući na uporna pitanja novinara Georgea Stephanopoulosa, Biden je odbacio ankete koje pokazuju da zaostaje za Trumpom i rekao da bolje stoji u drugim anketama.

Na pitanje da li je bio podvrgnut specifičnom kognitivnom testu koji je dio neurološkog pregleda, 81. godišnji Biden je rekao da nije, i da "niko nije rekao da je to potrebno".

Na posljednjem sistematskom pregledu 28. februara, ljekari su procijenili da je sposoban da obavlja predsjedničku dužnost, ali Biden često pravi lapsuse.

Neki specijalisti za starenje kažu da bi trebalo da obavi test kognitivnih funkcija.

Biden je odbacio pitanja o testu, navodeći da su teški zadaci posla u Bijeloj kući - dovoljni.

"Imam kognitivni test svakog dana. Svakog dana, sve što radim je test", izjavio je.

Rekao je da je najbolji kandidat da se bori protiv Trumpa i da bi samo "Svemogući Bog" mogao da ga natjera da se povuče iz trke.

Istakao je da je razlog za njegov povremeno nepovezani govor na debati bila "jaka prehlada" i iscrpljenost poslije dva putovanja u Evropu.

"Nema naznaka nekog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoj instinkt u smislu pripreme i imao sam loše veče", rekao je.

"Osjećao sam se užasno", rekao je Biden novinaru Stephanopoulosau, glasom koji i dalje zvuči promuklo.

"Pitao sam ljekare da li su uradili test na COVID-19 jer su pokušavali da shvate šta se dešava. Testirali su da vide da nemam neku infekciju, virus. Nisam imao. Samo sam imao jaku prehladu", poručio je Biden.

XS
SM
MD
LG