Dostupni linkovi

Osuđen bivši sarajevski načelnik Ibrahim Hadžibajrić zbog otpuštanja radnika


 Policija prati Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika općine Stari grad Sarajevo, 10. maj 2023.
Policija prati Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika općine Stari grad Sarajevo, 10. maj 2023.

Bivši načelnik sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić prvostepeno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog povrede prava iz radnog odnosa. Presudu je 25. juna donio Općinski sud u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Hadžibajrića je teretilo da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Tokom suđenja saslušano je 26 svjedoka, vještaka medicinske struke i izvedeno je više od 200 materijalnih dokaza.

Istovremeno, presudom je Hadžibajriću izrečena zabrana obavljanja načelničke pozicije četiri godine nakon pravosnažnosti presude.

Hadžibajriću se sudi i u drugom predmetu koji se odnosi na organizirani kriminal. Suđenje je počelo 18. juna ove godine.

Bivši sarajevski načelnik je uhapšen u maju prošle godine dok je bio na toj funkciji sa koje je kasnije i smijenjen. Od tada se nalazi u pritvoru.

Osim njega je uhapšeno još šest osoba, između ostalih, i Hadžibajrićev sin Seid Hadžibajrić.

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Krivična djela koja mu se stavljaju na teret odnose se na nezakonito izdavanje u zakup parking prostora na području Općine Stari Grad, za najmanje tri firme nad kojima je sa drugim osumnjičenima imao kontrolu, i čime su nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičen je za primanje mita u iznosu od 150.000 maraka (oko 75.000 eura).

XS
SM
MD
LG