Dostupni linkovi

Aktivisti krenuli pešaka iz Beograda do Loznice na protest protiv 'Rio Tinta'


Aktivisti su 25. juna ujutru krenuli iz Beograda do Loznice, gde će se 28. juna održati protest protiv iskopavanja litijuma.
Aktivisti su 25. juna ujutru krenuli iz Beograda do Loznice, gde će se 28. juna održati protest protiv iskopavanja litijuma.

Nekoliko aktivista je u utorak ujutru krenulo iz Beograda pešaka do Loznice na zapadu Srbije, gde će se 28. juna održati protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije "Rio Tinto".

"Zaustavićemo ponovo pokrenutu priču o iskopavanju litijuma. Kopanja litijuma u Srbiji neće biti sada, niti ikada", rekao je pred polazak za Radio Slobodna Evropa (RSE) Branislav Đorđević, jedan od onih koji će prepešačiti oko 130 kilometara kako bi se pridružio protestu u Loznici.

Do protesta dolazi nakon što su vlasti Srbije nagovestile mogućnost novog zelenog svetla za rudnik litijuma na zapadu zemlje.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Pre više od dve godine Vlada Srbije je stopirala projekat nakon masovnih ekoloških protesta i poništila dozvole kompaniji "Rio Tinto", australijskom rudarskom gigantu.

Tada je na čelu Vlade bila Ana Brnabić, koja je izjavila da je "apsolutno stavljena tačka" na istraživanje litijuma i bora kompanije "Rio Tinto".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 24. juna da u narednom periodu mora da se otvori dijalog o eksploataciji litijuma, kako na nivou parlamenta, tako i na ekspertskom nivou.

Vučić je i nekoliko dana ranije rekao da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine.

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora.

Rezerve ovog vrednog metala na svetskom tržištu, u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona.

XS
SM
MD
LG