Dostupni linkovi

Izabrana Vlada Sjeverne Makedonije, Mickoski najavljuje furiozan start


Novi premijer Hristijan Mickoski najavio je "furiozan start" sa skupštinske govornice. Fotografija za sjednice Skupštine 23. juna 2024.
Novi premijer Hristijan Mickoski najavio je "furiozan start" sa skupštinske govornice. Fotografija za sjednice Skupštine 23. juna 2024.

Skupština Sjeverne Makedonije izabrala je 23. juna novu vladu, sa premijerom Kristijanom Mickoskim na čelu.

Sa Mickoskim na poziciji premijera, u Vladi će biti 23 ministra, a pet potpredsjednika.

Mickoski je u završnom obraćanju uoči glasanja rekao da je "građanima dosta prepirki" i da su "potrebni rad, posvećenost, odgovornost i konkretni projekti".

"U prvih sto dana podići ćemo standarde, radićemo vredno, vodićemo računa, država će se promijeniti", rekao je Mickoski, najavljujući smanjenje poreza, povećanje penzija, projekat za opštine od 250 miliona evra, nova strana ulaganja, borb protiv korupcije.

Šesnaest članova vladinog kabineta, među kojima je i premijer, su iz koalicije "Vaša Makedonija" koju predvodi VMRO-DPMNE, šest je iz koalicije "Vredi" (VLEN) i dva iz političke stranke ZNAM.

Zakletva sa novim ustavnim imenom

Nakon izglasavanja Vlade, premijer Mickoski i ministri dali su svečanu izjavu.

U njoj je lider VMRO-DPMNE upotrijebio ustavni naziv Republika Sjeverna Makedonija, na šta se osvrnuo i u završnom obraćanju.

Откако беше изгласана Владата, премиерот Мицкоски и министрите дадоа и свечена изјава.

"Sramotni pridjev ću izgovoriti prilikom zakletve jer me podsjeća na sramotu koju ste donijeli mojoj domovini, mojoj porodici, mojim nerođenim unucima. Činiću sve što mogu dok sam živ da ispravim ovu nepravdu. Nažalost, u ovom trenutku sam nemoćan. U ovom trenutku ću morati da kapituliram kao čovjek pred vama i da kažem", rekao je Mickoski.

Osvrnuo se i na pregovarački okvir sa EU i potrebu ustavnih amandmana za nastavak procesa pristupanja.

"Ovakav bugarski diktat pod ovim uslovima neće proći i neće biti ustavnih promjena dok sam ja ovde", rekao je Mickoski.

Prvi radni dan nove vlade biće 25. juna, kada se očekuje stupanje na dužnost novog premijera i ministara.

Veliki dan i prekršena obećanja

Tokom dvodnevne debate VMRO-DPMNE je ponovila osnovna opredjeljenja – evropske integracije države, borba protiv kriminala i korupcije, razvoj privrede, ravnomjeran regionalni razvoj, približavanje vlasti građanima, smanjenje poreza, povećanje penzija i plate, izgradnju dobrih odnosa sa komšijama i njegovanje međuetničkih odnosa.

Mickoski je u svom izlaganju na početku sjednice najavio "furiozan početak projekata" i, još ne sjedeći u premijerskoj fotelji, rekao da će u utorak (25. juna) promovirati investiciju od 400 miliona eura.

Braneći sastav i program nove Vlade, poslanici vladajuće većine su današnji dan okarakterizirali kao "veliki" i "istorijski". Preuzimanjem vlasti, sa skupštinske platforme najavljivali su kraj selektivne pravde, političkih zatvorenika, epidemije kriminala i korupcije, katastrofalne zdravstvene situacije itd.

Opozicija je, s druge strane, kritikovala da je nova Vlada daleko od obećanja koja je VMRO-DPMNE dala u predizbornoj kampanji. Poslanici SDSM-a kritikovali su je da manipuliše i izrazili sumnju da će obećani projekti biti realizovani.

Hristijan Mickoski na sjednici Skupštine, 22. juna 2024.
Hristijan Mickoski na sjednici Skupštine, 22. juna 2024.

Ko su novi ministri?

Hristijan Mickoski kao premijer imaće pet zamjenika u Vladi, koji će biti imenovani na sjednici Vlade između ministara koje je Skupština izabrala. Jedan od njih će biti "prvi potpredsjednik Vlade". Tu funkciju će zauzeti predsjednik Demokratskog pokreta iz koalicije "Vredi" Izet Majiti, koji je postao ministar životne sredine i ekologije.

"Vredi" je dobio još jednog potpredsjednika Vlade - Arbena Fetaija, koji je ministar bez portfelja i kao potpredsjednik Vlade će biti zadužen za dobro upravljanje.

Potpredsjednik Vlade biće potpredsjednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski, koji je izabran za ministra saobraćaja.

Dva potpredsjednička mjesta zauzeće partneri iz koalicije "Tvoja Makedonija" - predsjednik Socijalističke partije Ljupčo Dimovski, koji je postao ministar bez portfelja i biće odgovoran za politički sistem, i Ivan Stoilković iz Demokratske stranke Srba u Makedoniji, koji je izabran za ministra za odnose među zajednicama.

Pored pomenutog Aleksandra Nikoloskog, funkcije u Vladi dobila su i ostala tri potpredsjednika VMRO-DPMNE: Timčo Mucunski kao ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, Vlado Misajlovski kao ministar odbrane i Gordana Dimitrieska Kočoska kao ministarka finansija.

Vesna Janevska je, s druge strane, postala ministarka prosvjete i nauke, a Sanja Božinovska prva osoba u novoformiranom Ministarstvu energetike, rudarstva i mineralnih sirovina.

Na sjednicama Vlade predsjedavaće tri zvaničnika tehničke Vlade koju predvodi Talat Džaferi: Panče Toškovski - ministar unutrašnjih poslova; Stafan Andonovski – ministar za informaciono društvo i digitalnu transformaciju; i Cvetan Tripunovski – ministar poljoprivrede.

Glumac Zoran Ljutkov vodiće Ministarstvo kulture i turizma, a bivši rukometni golman Borko Ristovski novoformirano Ministarstvo sporta.

Bivši direktor skopskog "Vodovoda" i bivši šef kabineta Mickoskog Zlatko Perinski je, s druge strane, postao ministar lokalne samouprave.

Iz koalicije "Vredi", pored Medjitija i Fetaija, u novoj vladu su i Arben Taravari kao ministar zdravlja; Orhan Murtezani za evropske poslove; Fatmir Limani za socijalnu politiku, demografiju i mlade; i Besar Durmiši za ekonomiju i rad.

ZNAM je, s druge strane, preuzeo dva resora: Ministarstvo pravde, gdje će prvi čovjek biti Igor Filkov, i Ministarstvo državne uprave, kojim će rukovoditi Goran Minčev.

Šaban Saliu iz Demokratskih snaga Roma, koja je dio koalicije "Tvoja Makedonija", postao je ministar bez portfelja zadužen za integraciju i implementaciju decenije Roma.

Uoči izbora nove Vlade, Hristijan Mickoski je, u ulozi narodnog poslanika, predložio zakonske izmjene kojima su uvedena nova i reorganizovana neka od postojećih ministarstava.

XS
SM
MD
LG