Dostupni linkovi

Ukrajina i Rusija razmjenjuju napade dronovima nakon sporazuma G7 o zajmu za Kijev


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden, Italija, 13. jun 2024.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden, Italija, 13. jun 2024.

Ukrajina i Rusija razmijenile su napade dronovima preko noći na 14. jun dok je Grupa sedam (G7) dogovorila zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral.

Ukrajinske oružane snage objavile su da je protivvazdušna odbrana oborila svih 17 dronova tipa "shahed" koje je lansirala Rusija u sedam regija.

Rusija je takođe ispalila 17 krstarećih i balističkih projektila, od kojih je polovina presretnuta, prema ukrajinskim ratnim snagama. Nije bilo izvještaja o žrtvama ili šteti.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane navelo je da su oružane snage oborile 87 ukrajinskih dronova u pet regija, kao i na poluostrvu Krim koji je okupirala Rusija.

Napadi su poremetili snabdijevanje električnom energijom u regiji Rostov i oštetile rezervoare goriva u skladištu nafte u Voronježu, navode lokalne vlasti.

Nekoliko sati ranije, čelnici G7 u Italiji pristali su dati Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara. Sporazum će iskoristiti kamate i prihod od više od 260 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, koja se uglavnom drži u Evropi, kako bi se osigurao zajam od 50 milijardi dolara od SAD-a i dodatni zajmovi od drugih partnera.

Obraćajući se novinarima putem telekonferencije, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je sporazum "signal vodećih demokratija svijeta da se neće umoriti u odbrani slobode Ukrajine".

Odvojeno, američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji sigurnosni sporazum na marginama samita G7, pozdravivši ga kao prekretnicu u odnosima dvije države.

Biden je rekao da je cilj "ojačati odbrambene i odvraćajuće kapacitete Ukrajine".

On je rekao da su Sjedinjene Države obavezane od pet zemalja, koje nije imenovao, da Ukrajini isporuče rakete "patriot" i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Zelenski je sporazum nazvao "mostom za ulazak Ukrajine u NATO" i rekao da je važno da svi Ukrajinci i Evropljani znaju da u Evropi neće biti manjka sigurnosti koji bi dovodio agresore u iskušenje da vode rat i budućnost činio neizvjesnom.

Uz to, ukrajinska vlada je 13. juna saopštila da su se zemlje G7 složile da osiguraju više od milijardu dolara za podršku ukrajinskom energetskom sektoru, koji je bio česta meta ruskih napada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG