Dostupni linkovi

Osam poginulih u ruskom napadu dok SAD obećavaju da će poslati Ukrajini raketni sistem Patriot


Spasioci rade na mestu smrtonosnog ruskog raketnog napada, Krivij Rih 12. juna
Spasioci rade na mestu smrtonosnog ruskog raketnog napada, Krivij Rih 12. juna

U napadu ruskih balističkih projektila na ukrajinski grad Krivij Rih 12. juna poginulo je najmanje osam ljudi, a ranjena je najmanje 21 osoba, uključujući decu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko.

Klymenko je objavio ažurirani broj žrtava na Telegramu nakon što je prvobitno rekao da je šest osoba ubijeno. On je dodao da se vode kao nestale još četiri osobe.

U napadu, koji je usledio nakon izveštaja da će Sjedinjene Države dostaviti Ukrajini još jedan raketni sistem Patriot, oštećena je administrativna zgrada i stambeni blok, objavila je vojna komanda južne odbrane Ukrajine na Telegramu.

Krivij Rih, glavni grad u Dnjepropetrovskoj oblasti koji je rodni grad predsednika Vladimira Zelenskog, više puta je bio meta ruskih zračnih napada u punoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Zelenski je odgovorio pozivom ukrajinskim saveznicima da pojačaju isporuku sofisticiranih baterija za protivvazdušnu odbranu kako bi odbili ruske napade.

"Svaki dan i svaki sat ruski teror dokazuje da Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, treba da ojača protivvazdušnu odbranu", rekao je Zelenski.

Izrazio je saučešće porodicama i prijateljima nastradalih i rekao da hitne službe rade na licu mesta, podelivši video na kojem se vidi kako muškarca iznose iz ruševina na nosilima dok se vatrogasci bore sa požarima.

U ranijem saopštenju za Telegram, Zelenski je rekao da je Rusija pokušala da izvede kombinovani napad na Ukrajinu koristeći rakete i bespilotne letelice. On je rekao da je oboreno pet projektila i više od 20 dronova.

"Upravo ovaj rezultat u zaštiti života može biti naše svakodnevno postignuće ako imamo dovoljno alata da odbijemo terorističke napade", rekao je.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je oboreno 29 od 30 ciljeva.

Ranije, 12. juna, Associated Press(AP) je izvestio da će Sjedinjene Države obezbediti još jedan raketni sistem Patriot kao odgovor na molbe Ukrajine za veću protivvazdušnu odbranu jer razorni ruski udari drže zemlju na ivici i desetkuje njenu energetsku mrežu.

SAD su Ukrajini već poslale jedan sistem Patriot i redovno su slale municiju za taj sistem. Drugi saveznici, uključujući Nemačku, takođe su obezbedili protivvazdušne sisteme i municiju za njih.

Zvaničnici, koji su govorili za AP pod uslovom da im se ne navodi ime jer odluka nije ozvaničena, rekli su da je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odobrio slanje drugog Patriota.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krajem prošlog meseca tražio je dodatne sisteme Patriot proizvedene u SAD, tvrdeći da će oni pomoći njegovim snagama u odbrani od skoro 3.000 bombi koje Rusija lansira na Ukrajinu svakog meseca.

Zelenski je u Madridu rekao da Ukrajini i dalje hitno treba još sedam sistema za odbranu od ruskih napada na elektroenergetsku mrežu i civilne oblasti, kao i vojne ciljeve, eksplozivnim krstarećim bombama koje izazivaju velika razaranja.

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkiva, gde je Rusija 10. maja pokrenula ofanzivu.

"Kada bismo imali ove moderne sisteme Patriot, (ruski) avioni ne bi mogli da lete dovoljno blizu da bacaju (klizeće) bombe na civilno stanovništvo i vojsku", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u španskoj prestonici.

Odluka je doneta dok se odbrambeni lideri odbrane iz SAD, Evropske unije i drugih zemalja pripremaju za mesečni sastanak o bezbednosnim potrebama Ukrajine. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) biće domaćin sastanka u Briselu u četvrtak.

Izvor: AP, Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG