Dostupni linkovi

Jedan priveden dok antivladini demonstranti blokiraju puteve u glavnom gradu Jermenije


Antivladini demonstranti okupljaju se na glavnom putu u centru Jerevana, gdje je policija 10. juna čuvala pristup jermenskom parlamentu.
Antivladini demonstranti okupljaju se na glavnom putu u centru Jerevana, gdje je policija 10. juna čuvala pristup jermenskom parlamentu.

Učesnici dvomjesečne kampanje građanskog neposluha kojom se traži ostavka jermenskog premijera Nikola Pashiniana zbog teritorijalnih ustupaka najvećem neprijatelju Azerbajdžanu blokirali su ulice u centru Jerevana rano ujutro 11. juna.

Policija je saopštila da je privela jednog aktivista jer se nije pridržavao naredbe početkom drugog dana četverodnevnih neprekidnih protesta na koje je pozvao arhiepiskop Bagrat Galstanian u svom pokušaju da svrgne i zamijeni Pashiniana.

Galstanian, vođa Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve, privukao je desetke hiljada demonstranata svojim pokretom Tavuš za domovinu.

Pashinianova stranka Građanski ugovor ima dvotrećinsku većinu u parlamentu što je pomoglo zaštititi njegovu vladu od javnog bijesa otkako je munjevitom ofanzivom Azerbajdžan u septembru 2023. ponovno preuzeo punu kontrolu nad Nagorno-Karabahom, koji su desetljećima kontrolirali etnički Jermenci uz podršku Jerevana.

Pashinian inzistira na tome da postojanje demarkirane granice predstavlja jamstvo protiv daljnjeg sukoba između kavkaskih susjeda.

Demonstranti kampuju u Jerevanu tražeći smenu premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Protestni kamp sa desetak šatora već dva dana blokira glavnu aveniju ispred Narodne skupštine.

Galstanianov pokret je takođe održao skupove u drugim gradovima otkako je pokrenuo prkosni marš iz sela Kirants u maju.

Kirants je jedno od četiri napuštena sela koja je Jermenija formalno predala ovog mjeseca, a koja su nekada bila dio sovjetskog Azerbejdžana, ali koja je došla pod jermensku kontrolu početkom 1990-ih tokom prvog jermensko-azerbejdžanskog rata.

Demarkacija je promijenila granicu na način koji utiče na infrastrukturu brojnih pograničnih sela sa Jermenima, što je problem koji je vlada obećala riješiti u roku od nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG