Dostupni linkovi

Macron raspušta parlament u nakon poraza na evropskim izborima


Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju navečer da raspušta parlament i raspisuje vanredne izbore u toj zemlji nakon što je njegova stranka pretrpjela težak poraz na izborima za Evropski parlament.

"Francuskoj je potrebna jasna većina kako bi djelovala smireno i skladno", kazao je Macron u obraćanju naciji iz Jelisejske palate, ističući da da će izbori biti održani u dva kruga, 30. juna i 7. jula.

Prve projekcije rezultata glasanja za Evropski parlament pokazuju da je najviše glasova u Francuskoj dobila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja je osvojila 31,5 posto glasova.

Na drugom mjestu nalazi se koalicija koju predvodi Macron, sa 15,2 posto glasova, a na trećem je Socijalistička partija sa 14 posto. Ljevičarska stranka Nepokorena Francuska dobila je 8,7 posto, a Republikanci 7,2 posto, pokazuju izlazne ankete.

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen pozdravila je Macronovu odluku, ističući da je njena stranka spremna preuzeti vlast.

"Spremni smo preuzeti vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na predstojećim nacionalnim izborima. Spremni smo zaustaviti masovnu migraciju, dati prednost kupovnoj moći i učiniti da Francuska ponovno živi", rekla je.

U Evropskoj uniji (EU) u nedjelju je završen ciklus glasanja za evropske izbore koji je počeo pre tri dana. Na cijeloj teritoriji EU pravo glasa imalo je oko 370 miliona građana.

Prvi preliminarni rezultati evropskih izbora potvrđuju da su tradicionalne partije desnog i lijevog centra, odnosno evropski narodnjaci i socijaldemokrate, zadržale prvo i drugo mjesto.

Desničarske političke partije postigle su značajne rezultate, a oni su naročito uočljivi u državama poput Njemačke, Francuske, Italije i Holandije.

Evropski liberali uspjeli su da ostanu na trećem mestu, iako je ova pozicija bila veoma neizvjesna zbog velike poede ekstremne desnice.

XS
SM
MD
LG