Dostupni linkovi

RS početkom jula usvaja Deklaraciju 'Svesrpskog sabora'


Sa sjednice vlada Srbije i RS, Beograd, 9. juni 2024.
Sa sjednice vlada Srbije i RS, Beograd, 9. juni 2024.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) će početkom jula održati sjednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju "Svesrpskog sabora", najavio je 9. juna predsjednik parlamenta tog bh. entiteta Nenad Stevandić.

"Svesrpski sabor" održan je 8. juna u Beogradu. Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i RS je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Dokument se, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poziva na Dejtonski sporazum i u njemu nema riječi o razdruživanju u Bosni i Hercegovini.

Ovaj dokument trebalo bi da potvrde parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je za RTS 9. juna izjavio da se u usvojenom dokumentu ne radi o nekakvoj "velikoj Srbiji", nego o tome da se štite prava Srba na svim mjestima.

Povodom odluke da Sretenje bude i Dan Republike Srpske, a da se 9. januar sačuva kao dan kada je nastala Republika Srpska, Stevandić je pojasnio da se Republika Srpska ne odriče 9. januara već će samo dodati Sretenje.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i Republika Srpska će za 9. januar uvijek biti u svečanoj formi, a to će uključivati i vojnu paradu.

"Mi ni u kojoj formi ne možemo da se odreknemo 9. januara. To je nešto što nas je definisalo u fazi kada su nam otimali grb, zastavu i himnu i onda kada smo presjekli to otimanje referendumom", rekao je Stevandić.

Inače, lideri opozicije u entitetu RS optužili su u nedjelju predsjednika RS Milorada Dodika za izdaju zbog najave da će Dan RS biti obilježavan na Sretenje, 15. februara.

Stevandić je istakao da će početkom jula biti i prvo zasjedanje novog interparlamentarnog tijela, Parlamentarnog foruma Srbija - Republika Srpska, zajedničkog organa sastavljenog od poslanika Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da će se Forum sastajati dva puta godišnje i razmatrati pitanja iz političke, nacionalne, kulturne, socijalne i drugih sfera, a zatim će ih proslijediti vladama i skupštinama Srbije i Srpske, što je nadgradnja specijalnih i paralelnih veza, čime se pridonosi srpskom jedinstvu.

Moleban, deklaracija i folklor na 'Svesrpskom saboru' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

XS
SM
MD
LG