Dostupni linkovi

Prva dama SAD-a Jill Biden na suđenju sinu Hunteru, saslušani svjedoci


Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joa Bidena, dolazi na savezni sud u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 7. 6. 2024.
Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joa Bidena, dolazi na savezni sud u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 7. 6. 2024.

Savezni tužitelji završavaju iznošenje optužbi protiv Huntera Bidena, s još dva svjedoka koja se očekuju u petak u pokušaju da porotnicima dokažu da je predsjednikov sin lagao na obrascu za obaveznu kupovinu oružja kada je rekao da nije "nezakoniti korisnik ili ovisnik" o drogama.

Američka prva dama Jill Biden, koja je veći dio sedmice bila na sudu, doletjela je iz Francuske u četvrtak kako bi ponovno bila na suđenju u petak prije nego što se vrati u Francusku na svečanu večeru povodom 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja tokom Drugoga svjetskog rata.

Tužitelji su planirali pozvati stručnjaka za droge i FBI-evog kemičara, završavajući sedmicu koja je u velikoj mjeri bila posvećena isticanju ozbiljnosti njegovog problema s drogom kroz vrlo osobna i ponekad podla svjedočenja, piše Associated Press.

Porotnici su saslušali njegovu bivšu suprugu i bivšu djevojku koje su svjedočile o njegovoj uobičajenoj upotrebi droge "crack" (vrsta kokaina) i njihovim neuspješnim pokušajima da mu pomognu da se "očisti".

Hunter Biden i njegova supruga Melissa Cohen Biden, dolaze na savezni sud u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 7. 6. 2024.
Hunter Biden i njegova supruga Melissa Cohen Biden, dolaze na savezni sud u Wilmingtonu, Delaware, SAD, 7. 6. 2024.

Vidjeli su slike predsjednikovog sina golih prsa i razbarušene sobe u prljavoj sobi, te kako polugol kako drži lule za pušenje "cracka", a gledali su i video kako se njegov kokain mjeri na vagi.

Tužitelji kažu da su dokazi neophodni kako bi se dokazalo da je Hunter (54), bio u mukama ovisnosti kada je kupio pištolj i stoga je lagao kada je označio "ne" na obrascu.

Njegov advokat, Abbe Lowell, tvrdio je da Hunter nije mislio o sebi kao o "ovisniku" kada je kupio pištolj i nije imao namjeru nikoga prevariti.

U međuvremenu, predsjednik Joe Biden radio je na razgraničenju između predsjednika i oca, rekavši u intervjuu za ABC da bi prihvatio presudu porote i isključio mogućnost pomilovanja za svog sina.

Ranije ove sedmice izdao je saopćenje u kojem je rekao:

"Ja sam predsjednik, ali sam i tata. Jill i ja volimo našeg sina i tako smo ponosni na čovjeka kakav je danas."

Biden je ove sedmice u Francuskoj na obilježavanju godišnjice "Dana D", odnosno savezničkog iskrcavanja tokom Drugoga svjetskog rata.

Prva dama Jill Biden, koja je veći dio sedmice bila na sudu, doletjela je iz Francuske u četvrtak kako bi ponovno bila na suđenju u petak prije nego što se vrati u Francusku na svečanu večeru.
Hunter Biden optužen je za tri kaznena djela: laganje trgovcu oružjem s federalnom dozvolom, iznošenje lažne tvrdnje u prijavi rekavši da nije korisnik droga i ilegalno držanje oružja 11 dana.

Izjasnio se da nije kriv.

Nadao se da će slučaj s oružjem i još jedan odvojeni porezni slučaj u Kaliforniji riješiti nagodbom prošle godine, što je rezultat višegodišnje istrage o njegovim poslovima.

Dogovor ga je prisilio da prizna krivicu za optužbe niže razine koje bi riješile oba slučaja i poštedjele ga spektakla suđenja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2024. godine.

Sporazum je propao nakon što je sutkinja Maryellen Noreika dovela u pitanje "neobične aspekte" predloženog sporazuma, a advokati ih nisu mogli riješiti.

Hunter Biden rekao je da je optužen jer je Ministarstvo pravosuđa popustilo pritisku republikanaca koji su tvrdili da sin demokratskog predsjednika ima poseban tretman i koji su eskalirali svoje napade na kaznenopravni sistem od nedavne presude Donaldu Trumpu u New Yorku.

Njegov branitelj Lowell je rekao da će pozvati predsjednikovog brata Jamesa kao svjedoka, ali još nije jasno hoće li Hunter Biden svjedočiti.

Ali porotnici su već čuli njegov glas.

Tužitelji su na sudu pustili poduže audioizvatke njegovih memoara iz 2021. "Lijepe stvari", u kojima piše o svojim cjeloživotnim problemima ovisnosti i spiralnom padu nakon smrti brata Beaua 2015. godine.

Knjiga, napisana nakon što se otrijeznio, pokriva razdoblje kad je imao pištolj, ali to se ne spominje posebno.

Advokat Lowell je rekao da je stanje duha Huntera Bidena bilo drugačije kad je napisao knjigu nego kad je kupio pištolj, kad nije vjerovao da ima ovisnost.

Istaknuo je porotnicima da su neka od pitanja u evidenciji prodaje vatrenog oružja u sadašnjem glagolskom vremenu, poput "jeste li nezakoniti korisnik ili ovisan o" drogama.

I sugerirao je da je Hunter Biden u to vrijeme možda osjećao da ima problema s pićem, ali ne i problema s drogom.

Zlouporaba alkohola ne isključuje kupnju oružja.

Razlog zašto je policija pokrenula bilo kakva pitanja o revolveru je taj što ga je Hallie Biden, Beauova udovica, 23. oktobra 2018. pronašla u Hunterovom kamionetu, uspaničila se i bacila u kantu za smeće na obližnjoj pijaci.

Svjedočila je o toj epizodi u četvrtak.

Rekla je porotnicima da je razmišljala o skrivanju pištolja, ali je mislila da bi ga njezina djeca mogla pronaći, pa ga je odlučila baciti.

"Sada shvaćam da je to bila glupa ideja, ali uhvatila me panika", rekla je.

"Nisam htjela da se ozlijedi, a nisam htjela da moja djeca to pronađu i ozlijede se", dodala je.

Hallie Biden, koja je imala kratku ljubavnu vezu s Hunterom nakon što je Beau umro, posvjedočila je da od trenutka kada se Hunter vratio u Delaware s putovanja u Kaliforniju 2018. godine, pa dok nije bacila njegov pištolj, nije ga vidjela da se drogira.

To razdoblje uključivalo je dan kada je kupio oružje.

No veći dio njezinog svjedočenja bio je usredotočen na 23. oktobra 2018. godine, odnosno 11 dana nakon što ga je kupio.

Hunter je ostao s njom i djelovao je iscrpljeno. Na pitanje tužitelja je li se činilo da se Hunter drogirao u to vrijeme, rekla je: "Moguće je".

Dok je Hunter spavao u svom domu, Hallie Biden je otišla provjeriti njegov auto.

Rekla je da se nadala da će mu pomoći da ostane trijezan, bez alkohola i kokaina.

Rekla je da je pronašla ostatke crack kokaina i pribor za drogiranje. Također je pronašla pištolj koji je Hunter kupio u kutiji sa slomljenom bravom, koja se nije mogla potpuno zatvoriti. Bilo je i municije.

Stavila je kožnu torbicu u vrećicu i bacila je u kantu za smeće na tržnici Janssen’s Market. Primijetio je da ga nema i upitao ju je da li ga je uzela.

"Jesi li normalna?" poslao je poruku. Rekao joj je da se vrati na tržnicu da ga potraži.

Snimka nadzorne kamere prikazana porotnicima pokazala je kako kopa po kanti za smeće u potrazi za pištoljem, ali nije ga bilo tamo.

Pitala je službenike trgovine je li netko iznio smeće. Hallie je posvjedočila da joj je Hunter rekao da podnese policijski izvještaj jer je pištolj registriran na njegovo ime. Policiju je pozvala dok je još bila u trgovini.

Policajci su locirali čovjeka koji je nenamjerno uzeo pištolj zajedno s drugim materijalima za recikliranje iz smeća i vratili ga. Slučaj je na kraju zatvoren zbog nedostatka saradnje Huntera Bidena, koji se smatrao žrtvom.

Porotnici su također saslušali službenike koji su vodili slučaj, čovjeka koji je pronašao pištolj i prodavača koji je prodao Hunteru revolver.

Ako bude osuđen, Hunter Biden se suočava s kaznom do 25 godina zatvora, iako oni koji prvi put postupe ne dobiju ni blizu maksimuma i nije jasno hoće li mu sudac dosuditi takvu kaznu.

Također se suočava s odvojenim suđenjem u septembru zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara poreza.

XS
SM
MD
LG