Dostupni linkovi

Američki regulatori kreću u antimonopolsku istragu o ključnim kompanijama u industriji AI


Američko Ministarstvo pravosuđa i Savezna komisija za trgovinu (FTC) složili su se da će podijeliti odgovornost za istragu tri vodeće kompanije u industriji umjetne inteligencije: Microsofta, OpenAI-a i Nvidije.
Američko Ministarstvo pravosuđa i Savezna komisija za trgovinu (FTC) složili su se da će podijeliti odgovornost za istragu tri vodeće kompanije u industriji umjetne inteligencije: Microsofta, OpenAI-a i Nvidije.

Američka tijela za spriječavanje monopola na tržištu otvaraju put za istraživanje aktivnosti tehnoloških divova u utrci za dominacijom nad vještačkom inteligencijom (AI), dok raste zabrinutost da bi nekolicina firmi mogla potisnuti konkurenciju u tehnologiji koja se brzo razvija.

Američko Ministarstvo pravosuđa i Federalna trgovinska komisija (FTC) složili su se da će podijeliti odgovornost za istragu tri vodeće kompanije u industriji vještačke inteligencije: Microsofta, OpenAI-a i Nvidije.

Dogovor regulatora signalizira intenziviranje nadzora nad razvojem AI, odnosno tehnologije koja brzo napreduje i koja ima potencijal promijeniti poslove, informacije i živote ljudi, pišu svjetski mediji.

Otvaranje puta ka istragama

Američka regulatorna tijela postigla su dogovor koji im omogućuje da nastave s antimonopolskim istragama o dominantnim ulogama koje Microsoft, OpenAI i Nvidia igraju u industriji vještačke inteligencije što je, prema ocjeni The New York Timesa, najjači znak da je regulatorni nadzor ove moćne tehnologije eskalirao.

Pozivajući se na upućene izvore, list izvještava da su Ministarstvo pravosuđa i Federalna trgovinska komisija sklopili dogovor tokom prošle sedmica, a očekuje se da će biti dovršen u narednim danima.

Prema dogovoru, Ministarstvo pravosuđa će preuzeti vodstvo u istraživanju da li je poslovanje Nvidije, najvećeg proizvođača AI čipova, prekršilo antimonopolske zakone.

FTC će igrati vodeću ulogu u ispitivanju ponašanja OpenAI-ja, koji izrađuje chatbot ChatGPT, i Microsofta, koji je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI i sklopio ugovore s drugim AI kompanijama.

Obje agencije bile su na čelu napora Bidenove administracije da obuzda moć najvećih tehnoloških kompanija, ističe New York Times dodajući da je nakon sličnog dogovora 2019., američka vlada istražila Google, Apple, Amazon i Metu i tužila je ove kompanije zbog tvrdnji da su prekršili antimonopolske zakone.

Mjesecima su, ukazuje list, Nvidia, Microsoft i OpenAI uglavnom izbjegavali najveći teret regulatornog nadzora Bidenove administracije. Međutim, to se počelo mijenjati kada je generativna vještačka inteligencija, koja može proizvesti tekst, fotografije, videozapise i zvuk nalik ljudskom, izbila na scenu krajem 2022. i izazvala 'ludnicu' u industriji.

Regulatori su nedavno signalizirali da žele ići ispred po pitanju razvoje vještačke inteligencije. U julu je FTC otvorio istragu o tome je li OpenAI svojim prikupljanjem podataka oštetio potrošače.

U januaru je FTC također započeo opsežnu istragu o strateškim partnerstvima između tehnoloških divova i AI start-up firmi, uključujući Microsoftovo ulaganje u OpenAI te Googleovo i Amazonovo ulaganje u Anthropic, još jednu mladu firmu koja se bavi vještačkom inteligencijom.

Lina Khan, predsjednica FTC-a, rekla je u februaru da, kada je riječ o vještačkoj inteligenciji, agencija pokušava uočiti "potencijalne probleme na samom početku, a ne godine i godine i godine kasnije, kada su problemi duboko ukorijenjeni i mnogo teže za ispraviti".

Ipak, naglasio je New York Times, Sjedinjene Države zaostaju za Evropom u reguliranju AI. Zvaničnici Evropske unije složili su se prošle godine o ključnim pravilima za upravljanje tehnologijom koja se brzo razvija, fokusirana na najrizičnije načine na koje se ona može koristiti.

Potreba za 'hitnim' djelovanjem regulatora

Glavni američki antimonopolski nadzornik "hitno" će pogledati sektor vještačke inteligencije, nakon zabrinutosti da je moć nad ovom tehnologijom koncentrisana među nekoliko tehnoloških divova, napisao je The Financial Times.

Regulatori su zabrinuti da je sektor vještačke inteligencije u nastajanju "na vrhuncu konkurencije" i da regulatori moraju djelovati "hitno" kako bi osigurali da već dominantne tehnološke kompanije ne kontroliraju tržište, rekao je u intervjuu za londonski list Jonathan Kanter, šef antimonopolskog odjela američkog Ministarstva pravosuđa.

Kanter je zajedno sa američkom Federalnom trgovinskom komisijom predvodio stroži antimonopolski pristup, podižući tužbe protiv tehnoloških divova kao što su Google i Apple zbog, kako američka vlada tvrdi, nepoštenog monopola u uslugama, uključujući trgovine aplikacijama, tražilice i digitalno oglašavanje.

Kanter kaže da regulatori posmatraju generativni AI sektor i ispituju konkurentsko okruženje u mikročipovima, dodajući da Nvidia dominira prodajom najnaprednijih grafičkih procesora. Njena tržišna vrijednost je, kako ističe list, 5. juna ove godine nadmašila Apple i postala druga najvrednija kompanija na svijetu.

Od senzacije oko izdavanja OpenAI-jevog ChatGPT-ija u novembru 2022., izbila je utrka među kompanijama koje, naglasio je Financial Times, žure osigurati partnerstva vrijedna više milijardi dolara s nekim od kompanija za vještačku inteligenciju koje najviše obećavaju i onih koje grade modele i aplikacije temeljene na tehnologiji.

Emblem takvih poslova je, podsjeća list, Microsoftovo ulaganje od 13 milijardi dolara u OpenAI, koje je došlo s pravima na intelektualno vlasništvo startupa i udjelom u njegovoj dobiti.

List dodaje da je glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u martu angažovao Mustafu Suleymana, osnivača još jednog AI startupa pod nazivom Inflection, i većinu njegovog osoblja od 70 ljudi da stvore novu potrošačku AI jedinicu.

Stručnjaci iz industrije su, ukazuje list, taj dogovor protumačili kao taktiku za zaobilaženje antimonopolskih zakona i izbjegavanje službene istrage.

Dogovor Microsofta i Infection-a

Američka Federalna trgovinska komisija razmatra Microsoftov ugovor vrijedan 650 miliona dolara s AI startupom Inflection, piše Wall Street Journal pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

Komisija je, ističe list, poslala sudske pozive tehnološkom divu i startupu s pitanjem da li je njihovo partnerstvo izbjeglo potrebnu reviziju vlade.

Microsoft je u martu angažovao suosnivača Inflection AI-ja i gotovo sve njegove zaposlenike i pristao platiti startupu oko 650 miliona dolara kao dio naknade za licenciranje za preprodaju svoje tehnologije. Investitorima Inflectiona rečeno je da će im se s vremenom to vratiti prihodima od prodaje.

Kompanije su inače dužne da prijave akvizicije u vrijednosti većoj od 119 miliona dolara saveznim agencijama za provođenje antimonopolskog prava, koje imaju opciju istražiti uticaj posla na konkurenciju.

List pojašnjava da FTC ili Ministarstvo pravosuđa, koji dijele antimonopolske ovlasti, mogu tužiti kompanije radi blokiranja spajanja ili drugih ulaganja ako istraga utvrdi da bi posao značajno smanjio konkurenciju ili doveo do monopola.

Građanski sudski pozivi koje je FTC nedavno poslao Microsoftu i Inflectionu traže dokumente koji sežu unatrag dvije godine. Agencija pokušava utvrditi je li Microsoft sklopio ugovor koji bi mu dao kontrolu nad Inflectionom, ali i izbjegao FTC pregled transakcije, rekla je osoba.

Ako agencija utvrdi da je Microsoft trebao prijaviti i zatražiti od vlade reviziju svog ugovora s Inflectionom, FTC bi mogao pokrenuti postupak protiv Microsofta. Zvaničnici bi mogli zatražiti od suda da kazni Microsoft i obustavi transakciju dok FTC provodi opsežnu istragu o uticaju posla na konkurenciju.

Tehnološke kompanije često kupuju startupe kako bi prikupile njihov talent, što je taktika poznata kao "acquihire". U slučaju Microsofta, kompanija je odabrala Inflectionovu specijaliziranu radnu snagu istraživača vještačke inteligencije, ali nije odmah kupila firmu.

Sa sjedištem u San Francisku, Inflection AI je izgradio jedan od najvećih svjetskih jezičkih modela i pokrenuo AI chatbot s tom tehnologijom pod nazivom Pi, napisao je list dodajući da sada Inflection nastavlja s radom pod novim upravljačkim timom, ali se udaljava od Pija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG