Dostupni linkovi

Zelenski najavio učešće 100 zemalja na mirovnom skupu o Ukrajini uprkos naporima Kine da ga omete


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na "Dijalogu Šangri-La" koji svake godine u Singapuuru organizuje Međunarodni institut za strateške studije sa sedištem u Londonu, 2. jun 2024.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na "Dijalogu Šangri-La" koji svake godine u Singapuuru organizuje Međunarodni institut za strateške studije sa sedištem u Londonu, 2. jun 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju u Singapuru da je više od 100 zemalja i organizacija najavilo da će prisustvovati mirovnom skupu o Ukrajini sredinom juna u Švajcarskoj, uprkos, kako je rekao, naporima Kine da ga omete.

Zelenski sastao se sa stranim liderima u Singapuru pošto je dan ranije došao na godišnji bezbednosni samit "Dijaloga Šagri-La", gde nastoji da prikupi međunarodnu podršku uoči švajcarske mirovne konferencije kasnije meseca.

Zelenski je rekao novinarima da mu je žao što nije mogao da se sastane s kineskom delegacijom u Singapuru i što Peking neće poslati predstavnika u Švajcarsku.

On je rekao da "Kina, nažalost... danas naporno radi da zemlje ne dođu na samit mira", dodajući da će kineska podrška Rusiji produžiti rat.

Kineski ministar odbrane Dong Džun u Singapuru se sastao sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom (Lloyd Austin), što je prvi susret licem u lice ministara odbrane dve zemlje otkako su ti kontakti prekinuti 2022. usled pojačanih tenzija oko bilateralnih pitanja, Tajvana i odbijanja Pekinga da osudi i kazni rusku agresija na Ukrajinu.

Ostiin se takođe sastao sa Zelenskim i ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovim, pošto su SAD ove nedelje ublažile ograničenja Ukrajini na upotrebu američkog oružja i dozvolile njenim snagama da gađaju mete unutar Rusije.

Zvaničnik Pentagona je rekao da je Ostin ponovo potvrdio posvećenost i "snažnu podršku" SAD Ukrajini i da su obe strane obećale da će "dalje jačati (svoje) strateško odbrambeno partnerstvo".

Zelenski se prethodno sastao s dvostranačkom delegacijom Predstavničkog doma SAD na marginama konferencije i rekao da su obe strane "ukazale na važnost dozvoljavanja Ukrajini da koristi američko oružje za napad na vojne ciljeve na teritoriji Rusije u oblastima koje se graniče sa Harkivskom oblašću".

Zelenski je rekao da je "pokrenuto i pitanje daljeg jačanja pritiska sankcijama na Rusku Federaciju".

Ukrajinski predsednik se sastao i sa novoizabranim predsednikom Indonezije Prabovom Subjantom, koji je na istom samitu prošle godine predložio indonežanski plan za okončanje rata u Ukrajini.

Rusija nije učestvovala na događaju u Singapuru otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu pre dve godine.

Ukrajinska vojska je u nedelju saopštila da je njena protivvazdušna odbrana presrela 24 od 25 ruskih dronova tokom noći, dok zemlja pokušava da se oporavi od jednog od najvećih napada na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu dan ranije.

Uz izveštaj Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG