Dostupni linkovi

Nema prekida vatre u Gazi dok Hamas ne bude uništen, kaže Netanjahu


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Predsednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve do uništenja Hamasa, palestinske organizacije koju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom.

"Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu“, rekao je Netanjahu, a preneo BBC.

Ponovio je da će Izrael insistirati na ispunjenju tih uslova pre nego što se uspostavi trajni prekid vatre.

Porodice talaca za mir

Porodice talaca koji su u zatočeništvu Hamasa pozvale su strane u sukobu da odmah prihvate predlog o primirju koji je izneo predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, javlja AP.

"Ne postoji drugi put ka boljoj situaciji za sve. Naše vođstvo ne sme da nas razočara. Ali uglavnom, sve oči treba da budu uprte u Hamas", rekao je za AP Džili Roman, čija je sestra oslobođena tokom jednonedeljnog primirja u novembru.

Američka agencija navodi da je Romanova snaja i dalje u zarobljeništvu Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom.

„Ovo je možda poslednja šansa da se spasu životi. Želimo da vidimo ljude koji se vraćaju iz Gaze živi i uskoro", dodao je Roman.

Makron radi na rešenju o dve države

Predsednik Francuske Emanuel Makron podržao je američki edlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Saopštio je da je po ovom pitanju u kontaktu sa francuskim partnerima u tom regionu.

„Radi se na oslobađanju talaca i trajnom prekidu vatre u cilju mira i napretka u rešenju o dve države“, objavio je Makron.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je saopštio da bi prva faza predloženog sporazuma trajala šest sedmica i da bi uključivala prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih oblasti Pojasa Gaze i oslobađanje određenog broja talaca u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Izraelske vlasti saopštile su da je u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno više od 1.200 ljudi. Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. juna da je od tada u napadima Izraela u Pojasu Gaze ubijeno 36.379 odraslih, žena i dece.

XS
SM
MD
LG