Dostupni linkovi

Rusija gađala Kijev, troje poginulo u napadu na Harkiv


Prizor nakon ruskog napada na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, 31. maja 2024.
Prizor nakon ruskog napada na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, 31. maja 2024.

Rusija je rano u petak gađala Kijev raketom Iskander i nekoliko dronova, što je izazvalo požar na nestambenoj zgradi u okrugu Holosijevski ukrajinske prijestolnice, naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije, Sergej Popko.

Popko je rekao da žrtava nije bilo.

Dodao da je sve nadolazeće dronove oborila protuzračna odbrana glavnog grada.

Odvojeno, ukrajinsko ratno zrakoplovstvo saopćilo je da je Rusija preko noći napala sjeveroistočni grad Harkiv sa pet navođenih projektila.

Najmanje tri osobe su ubijene u tom napadu, a 16 ih je ranjeno.

Harkiv je drugi grad po veličini u Ukrajini, koji je od početka rata stalna meta ruskih napada.

Regionalni guverner Oleh Sinjehubov rekao je da su ruske snage koristile tehniku "dvostrukog dodira" kao što se dogodilo u nedavnim napadima, izvodeći drugi udar ubrzo nakon napada na određeno mjesto.

Šef policije u Harkivu Volodimir Timoško istaknuo je za lokalne medije da su rakete pogodile stambenu zgradu, trgovinu u trospratnici i krojačnicu.

Sinjehubov je naveo i kako je najmanje dvoje djece među povrijeđenima u napadu koji se dogodio oko ponoći po lokalnom vremenu upozorivši da postoji mogućnost da su neki ljudi ostali zarobljeni ispod ruševina.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je da se u tom području dogodilo nekoliko udara nakon prvog pogotka i izvijestio je o nizu eksplozija.

Grad je, inače, izdržao rusko napredovanje u prvim sedmicama invazije, ali je posljednjih sedmica ponovno meta ruskih napada.

Moskva negira da je namjerno gađala civile.

Hiljade su ubijene i povrijeđene od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG