Dostupni linkovi

EU donela odluku da potpiše sporazum o raspoređivanju Frontexa u Srbiji


Fotografija sa početka zajedničke operacije Frontexa u Sjevernoj Makedoniji, 20. aprila 2023.
Fotografija sa početka zajedničke operacije Frontexa u Sjevernoj Makedoniji, 20. aprila 2023.

Savet Evropske unije (EU) doneo je odluku da sa Srbijom potpiše sporazum koji omogućava raspoređivanje pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Srbiji, dok su do sada bile samo zajedničke operacije na granici.

"Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex će omogućiti EU i Srbiji da organizuju zajedničke operacije u kojima učestvuju Frontex i srpska granična straža. To takođe znači da timovi za upravljanje granicama Frontexa mogu da budu raspoređeni u Srbiji i omogućiće Frontexu da pomogne Srbiji u upravljanju migracionim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i borbi protiv prekograničnog kriminala", navodi se u saopštenju iz sedišta EU 30. maja.

Nakon potpisivanja uslediće proces ratifikacije, koji uključuje i Evropski parlament koji na kraju treba dati saglasnost Savetu EU da okonča zaključivanje sporazuma.

Kako objašnjavaju u Briselu, novi sporazum će zameniti sadašnji statusni sporazum između EU i Srbije. Sadašnji sporazum je zasnovan na staroj regulativi Frontex a i dozvoljava samo zajedničke operacije na granici Srbije sa Evropskom unijom.

Na osnovu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu iz 2019, Frontex može pomoći zemljama sa kojima potpisuje sporazume na celoj njihovoj teritoriji i može da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija lica.

Šta je Frontex?

Frontex je Agencija EU zadužena za primenu evropskog integrisanog upravljanja granicom, efikasno funkcionisanje granične kontrole na spoljnim granicama EU u koordinaciji sa nacionalnim vlastima država članica EU i zemalja pridruženih Šengenu (Island, Švajcarska, Lihtenštajn i Norveška).

Agencija je odgovorna za upravljanje granicom, unutrašnju bezbednost unutar EU i upravljanje migracijama, uključujući efikasnu politiku povratka, uz očuvanje slobodnog kretanja osoba unutar Unije i puno poštivanje osnovnih prava.

Od zemalja regiona, već su skopljeni sporazumi između Frontexa i Severne Makedonije, kao i Crne Gore. Bosna i Hercegovina je otpočela pregovore s ciljem sklapanja tog sporazuma.

XS
SM
MD
LG