Dostupni linkovi

Hamas prvi put nakon nekoliko mjeseci ispalio rakete prema Tel Avivu


Automobili prolaze pored bilborda sa natpisom na hebrejskom "Dobro razmislite o tome ko ima koristi od naše podjele - jedinstvo sada", s portretom šefa političkog krila Hamasa Yahya Sinwara, Tel Aviv, april 2024.
Automobili prolaze pored bilborda sa natpisom na hebrejskom "Dobro razmislite o tome ko ima koristi od naše podjele - jedinstvo sada", s portretom šefa političkog krila Hamasa Yahya Sinwara, Tel Aviv, april 2024.

Palestinska grupa Hamas, koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom ispalila je 26. maja rakete prema oblasti Tel Aviva u centralnom Izraelu, prvi put nakon nekoliko mjeseci, prenosi BBC.

Najmanje osam raketa lansirano je iz oblasti Rafah u južnoj Gazi, a nekoliko je presretnuto, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska je objavila takođe da izvodi vojnu operaciju u Rafi. Nema izvještaja o povrijeđenima.

Sirene su se oglasile i u drugim gradovima i mjestima, uključujući Herzliju, grad na centralnoj obali Izraela i Petah Tikvu, u centralnom dijelu distrikta Tel Aviva

Izraelski mediji objavili su snimke fragmenata projektila u bašti jedne zgrade u Herzliji.

Drugi video na društvenim mrežama prikazuje veliki krater koji je očigledno nastao padom rakete na otvorenom prostoru u blizini centralnog grada Kfar Sabe.

Na svom telegram kanalu, Hamasovo vojno krilo, Brigade Izzedine al-Kasam, saopštilo je da je pokrenulo "veliki napad projektilima" na Tel Aviv.

Pomoć za Gazu preko izraelskog prelaza Kerem Shalom

Samo nekoliko sati ranije kamioni pomoći ušli su u Gazu iz južnog Izraela, prema novom sporazumu o zaobilaženju prijelaza Rafah s Egiptom, a nakon što su izraelske snage zauzele palestinsku stranu ranije ovog mjeseca.

Ipak, nije jasno hoće li humanitarne grupe moći pristupiti pomoći zbog borbi koje su u toku u tom području.

Egipat odbija ponovo otvoriti svoju stranu prijelaza Rafah dok se kontrola nad stranom Gaze ne vrati Palestincima. Pristao je da privremeno preusmjeri saobraćaj preko izraelskog prelaza Kerem Shalom, glavnog teretnog terminala u Gazi, nakon razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija.

Kamioni sa pomoći za Gazu na egipatskoj strani, 26. maj 2024.
Kamioni sa pomoći za Gazu na egipatskoj strani, 26. maj 2024.

Ali taj prijelaz je uglavnom bio nepristupačan zbog borbi povezanih s izraelskom ofanzivom u obližnjem gradu Rafah. Izrael kaže da je dozvolio stotinama kamiona da uđu, ali agencije Ujedinjenih naroda kažu da je obično preopasno preuzimati pomoć s druge strane.

U osmomjesečnom ratu između Izraela i Hamasa poginulo je više od 35.900 Palestinaca, prema podacima Hamasa, bez navođenja koliko je civila koliko boraca.

Oko 80 posto od 2,3 miliona stanovnika napustilo je svoje domove, jaka glad je široko rasprostranjena, a zvaničnici UN-a kažu da dijelovi teritorije doživljavaju glad.

Hamas je pokrenuo rat svojim napadom na Izrael 7. oktobra, u kojem su palestinski militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i zarobili oko 250 talaca. Hamas još uvijek drži oko 100 talaca i posmrtne ostatke oko 30 drugih nakon što je većina ostalih puštena tokom primirja prošle godine.

Hamas je 25. maja kasno uveče ustvrdio da je zarobio izraelskog vojnika tokom borbi u sjevernoj Gazi i objavio video na kojem se vidi kako ranjeni muškarac vuku kroz tunel. Izraelska vojska je negirala da je bilo koji od njenih vojnika zarobljen, a Hamas nije pružio nijedan drugi dokaz koji bi potkrijepio svoju tvrdnju.

Egipatska državna televizija Al-Qahera 26.maja je emitovala snimke kako kamioni ulaze u Gazu kroz Kerem Shalom. Khaled Zayed, šef egipatskog Crvenog polumjeseca na Sinajskom poluostrvu, koji se bavi isporukom pomoći sa egipatske strane prelaza Rafah, rekao je za Asošijeted pres da je planirano da 200 kamiona pomoći i četiri kamiona za gorivo budu poslani u Kerem Shalom 26. maja.

Južna Gaza je u velikoj mjeri odsječena od pomoći otkako je Izrael pokrenuo, kako kaže, ograničeni upad u Rafah 6. maja. Od tada je više od milion Palestinaca pobjeglo iz grada, a većina je već raseljena iz drugih dijelova opkoljene teritorije.

Sjeverna Gaza, koju su izraelske trupe već mjesecima u velikoj mjeri izolovale i gdje Svjetski program za hranu UN-a kaže da je glad već u toku, još uvijek prima pomoć preko dva kopnena puta koje je Izrael otvorio suočen sa bijesom širom svijeta nakon što je u izraelskim napadima ubijeno sedam humanitarnih radnika u aprilu.

Nekoliko desetina kamiona je takođe ulazilo u Gazu dnevno kroz plutajući pristanište izgrađen u SAD-u, ali njegov kapacitet ostaje daleko ispod 150 kamiona dnevno koliko su se zvaničnici nadali. Grupe pomoći kažu da je teritoriji potrebno ukupno 600 kamiona dnevno da bi se zadovoljile ogromne humanitarne potrebe.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael mora preuzeti Rafah kako bi eliminirao posljednje preostale bataljone Hamasa i postigao svoj cilj "potpune pobjede" nad militantima, koji su se nedavno pregrupisali u drugim dijelovima Gaze gdje je vojska već djelovala.

Netanyahu se suočava sa sve većim pritiskom izraelske javnosti da sklopi dogovor s Hamasom kako bi oslobodio preostale taoce, što je Hamas odbio učiniti bez garancija za prekid rata i potpuno povlačenje izraelskih trupa. Netanyahu i drugi izraelski lideri su to isključili.

Palestinac i njegova djeca sjede u uništenoj zgradi nakon granatiranja zgrade u izraelskom zračnom napada u Rafahu, u južnom pojasu Gaze 22. maja 2024.
Palestinac i njegova djeca sjede u uništenoj zgradi nakon granatiranja zgrade u izraelskom zračnom napada u Rafahu, u južnom pojasu Gaze 22. maja 2024.

Istovremeno, u Tel Avivu 25. maja došlo je do tuče između izraelske policije i demonstranata nakon što su se hiljade okupile da demonstriraju protiv vlade i traže povratak talaca. Demonstranti su pozvali Netanyahuovu ostavku i tražili nove izbore.

Međunarodni pritisak također raste, jer rat ostavlja Izrael sve izolovanijim na svjetskoj sceni.

Prošle sedmice su tri evropske zemlje najavile da će priznati palestinsku državu, a glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je naloge za hapšenje Netanyahua i izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, zajedno s trojicom čelnika Hamasa.

U petak je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da okonča svoju vojnu ofanzivu u Rafi. Vrhovni sud Ujedinjenih naroda takođe je rekao da Izrael mora istražiteljima ratnih zločina dati pristup Gazi.

Malo je vjerovatno da će Izrael ispoštovati naredbe i oštro je osudio potez MKS-a ka izdavanju naloga za hapšenje svojih čelnika. Izrael kaže da čini sve da izbjegne nanošenje štete civilima i za njihovu smrt okrivljuje Hamas jer militanti djeluju u gustim, stambenim područjima.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG