Dostupni linkovi

DNP tvrdi da će uskratiti podršku Vladi Crne Gore zbog Rezolucije o Srebrenici


Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, 11. juni 2023.
Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, 11. juni 2023.

Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) osudilo je odluku Vlade Crne Gore da podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, usvojenu u četvrtak na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), najavljujući da neće podržati najavljenu rekonstrukciju Vlade.

"Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore", saopćio je 25. maja DNP.

Generalna skupština UN-a je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za genocid koji je počinila Vojska Republike Srpske nad najmanje 8.372 Bošnjaka, i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Koalicioni partneri crnogorskog premijera Milojka Spajića, stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta zahtjevale su od Vlade da ne podrži Rezoluciju.

Riječ je o strankama koje u Skupštini Crne Gore imaju 15 poslanika – četiri iz Demokratske narodne partije Milana Kneževića, devet Nove srpske demokratije Andrije Mandića i dva Socijalističke narodne partije.

Iz Demokratske narodne partije su daljnju podršku Vladi uvjetovali usvajanjem nekoliko zahtjeva.

Jedan od njih je usvajanje Prijedloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koju su poslanici partija parlamentarne većine sredinom maja predali u skupštinsku proceduru.

U tekstu rezolucije osuđuje se genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata.

Jasenovac je logor u kome je za vrijeme četvorogodišnjeg postojanja tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH), prema zvaničnim podacima stradalo skoro 48.000 Srba, 16.000 Roma i više od 13.000 Jevreja.

Vladajuća većina trenutno ima 46 od ukupno 81 poslanika, a rekonstrukcija crnogorske Vlade najavljena je za juni.

Vlada Milojka Spajića ne zavisi od podrške četiri poslanika DNP-a, jer i bez njih ima većinu. Vlada bi mogla biti ugrožena ukoliko bi joj podršku uskratile još dvije partije, Nova srpska demokratija i Socijalistička narodna partija, koje su se protivile glasanju Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici.

Međutim, iz te dvije partije je rečeno da neće uskratiti podršku Vladi.

XS
SM
MD
LG