Dostupni linkovi

Atentator na Fica tvrdi da nije htio da ga ubije, nego da ga povrijedi


Policija hapsi muškarca nakon što je pokušao atentat na Roberta Fica, Handlova, Slovačka, 15. maj 2024.
Policija hapsi muškarca nakon što je pokušao atentat na Roberta Fica, Handlova, Slovačka, 15. maj 2024.

Muškarac koji je pritvoren zbog pokušaja atentata na Roberta Fica je rekao da je htio da povrijedi slovačkog premijera, zato što se nije slagao sa politikom njegove Vlade, navodi se u sudskim dokumentima objavljenim u četvrtak, 23. maja.

Dokument na devet stranica pojašnjava razloge za zadržavanje osumnjičenog 71-godišnjaka u pritvoru, bazirane na provedenoj istrazi.

Ovo su prvi zvanični komentari osumnjičenog koji su pušteni u javnost, više od sedam dana nakon napada vatrenim oružjem, zbog čega se Fico borio za život, te mu je bila potrebna operacija na abdomenu. Njegovo stanje je poboljšano, ali je i dalje hospitalizovan.

Kako prenose mediji, osumnjičeni, nekadašnji radnik obezbjeđenja u tržnom centru, naveo je da niko drugi nije znao za njegov plan. On se izvinio zbog pokušaja atentata, te je spreman da se izvini Ficu lično, navodi se u dokumentima koje je objavio Specijalni krivični sud.

Fico je upucan četiri puta sa male udaljenosti 15. maja, na trgu u centralnom slovačkom gradu Handlova, gdje je održan sastanak Vlade.

Prema sudskom nalogu, osumnjičeni je "odlučio da djeluje" jer se nije slagao sa politikom vlasti, "ukidanjem kancelarije specijalnog tužioca, neslaganjem sa progonom kulturnih i medijskih radnika, ali ono što najviše želi je slanje vojne pomoći Ukrajini".

Advokatica osumnjičenog, kada je kontaktirao Reuters, rekla je da više ne predstavlja tog klijenta. Trenutno, nije jasno da li osumnjičeni ima novog advokata.

Prvi ozbiljan pokušaj atentata na evropskog političkog lidera u više od dvije decenije je potcrtao duboke političke podjele u centralnoevropskoj zemlji.

Ficova ljevičarska populistička koalicija se suočavala sa protestima opozicije i kritikom Evropske komisije zbog određenih zaokreta u politici, koji prema kritičarima štete vladavini prava i medijskim slobodama.

Njegova Vlada je prekinula slanje vojne pomoći Ukrajini, vodila dijalog sa Rusijom, ukinula kancelariju specijalnog tužioca čiji je zadatak bila borba protiv korupcije, te reformiše javni RTV servis u zemlji.

Sudski dokumenti navode da je osumnjičeni, prethodno identifikovan kao Juraj C, odlučio u ponedjeljak, 13. maja, dva dana prije pokušaja atentata, da povrijedi Fica koristeći legalno nabavljeni pištolj CZ 75 kalibra 9mm, koji je bio u njegovom vlasništvu više od tri decenije.

Došao je na lokaciju sa pištoljem, i dva šaržera sa po deset metaka, te stajao pored ograde ispred trga.

Kada mu se Fico približio, "ciljao je na njega, konkretno na donji dio njegovog torza", navodi se u sudskom nalogu, koji je zacrnio imena napadača, žrtve i svjedoka.

Takođe piše da nije namjeravao da ubije Fica, nego da ga "povrijedi i naškodi njegovom zdravlju".

Nikada nije bio u psihijatrijskoj ustanovi, niti na sličnom tretmanu, a poznanici ga opisuju kao člana književnog kluba i autora nekoliko knjiga.

U prošlosti je učestvovao na bar jednom skupu paravojnih organizacija, ali je takođe pokušao da uspostavi politički pokret protiv nasilja, pokazuju video snimci koje je verifikovao Reuters.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG