Dostupni linkovi

Ko su glavni dostavljači oružja za Izrael i ko je obustavio isporuke?


Izraelski vojnik u Pojasu Gaze, januar 2024.
Izraelski vojnik u Pojasu Gaze, januar 2024.

Washington je obustavio isporuku razornih bombi Izraelu koje je izraelska vojska koristila u ratu protiv militanata Hamasa, koji se nalazi na EU i SAD listi terorističkih organizacija. U ratu u Pojasu Gaze, koji Izrael vodi protiv Hamasa, poginulo je gotovo 35.000 Palestinaca.

Predsjednik SAD Joe Biden prvi put je javno upozorio Izrael 8. maja u intervjuu za američku mrežu CNN rekavši da će Amerika pauzirati isporuke oružja ako izraelske snage nastave sa napadima na grad Rafu, jer bi to moglo da dovede u opasnost živote stotine hiljada raseljenih civila.

Sjedinjene Američke Države su dugo bile daleko najveći snabdjevač oružjem svog najbližeg bliskoistočnog saveznika, a slijede Njemačka, čija snažna podrška Izraelu djelimično odražava iskupljenje za nacistički Holokaust, te Italija.

Dvije države, Kanada i Holandija, obustavile su ove godine isporuke oružja Izraelu zbog zabrinutosti da bi ono moglo biti iskorišćeno na način koji krši međunarodno humanitarno pravo, izazivajući civilne žrtve i uništavanje stambenih zona u Pojasu Gaze.

Većina poginulih u Gazi u izraelskim bombardovanjima i kopnenim ofanzivama bili su civili, kažu međunarodne grupe za ljudska prava. Izrael kaže da ne gađa civile, optužujući militante Hamasa da se kriju među njima, što militanti poriču.

Ko isporučuje oružje Izraelu?

Sjedinjene Američke Države

Pauzirani kontingenti oružja Izraelu sastoje se od 1.800 razornih bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 200 kilograma vrijednih desetine miliona dolara, kako su naveli američki zvaničnici. Odluka je donesena zbog zabrinutosti da bi "upotreba bombi od 900 kilograma mogla da ima uticaj na gusto naseljena urbana naselja (kao što je grad Rafa)", rekao je jedan američki zvaničnik.

Međutim, milijarde dolara vrijedno američko oružje i dalje je namijenjeno Izraelu, uključujući tenkove i municiju koja konvertuje bombe u precizne navođene projektile, iako se proces odobravanja usporio, rekao je 9. maja senator Jim Risch, visoko pozicionirani republikanac u Vijeću za inostrane poslove.

Državni sekretar Antony Blinken nije zaključio u ključnom izvještaju Kongresu o ponašanju Izraela u Gazi da su prekršeni uslovi za korišćenje američkog oružja, izvestio je Axios 9. maja.

SAD i Izrael su 2016. potpisali treći 10-godišnji Memorandum o razumjevanju koji pokriva period 2018-2028. i predviđa 38 milijardi dolara vojne pomoći, 33 milijarde dolara grantova za kupovinu vojne opreme i pet milijardi dolara za raketne odbrambene sisteme. Izrael je dobio 69 posto svoje vojne pomoći od SAD u periodu 2019-2023., prema martovskom izvještaju koji je izdao Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Izrael je prvi međunarodni operater američkog mlaznog aviona F-35 Joint Strike Fighter, koji se smatra tehnološki najnaprednijim borbenim avionom ikada napravljenim, i preuzeo je isporuku 36 borbenih aviona 75 F-35 po narudžbi od prošle godine, plaćajući ih od pomoći koju dobija od SAD.

Sjedinjene Države su takođe pomogle Izraelu da razvije Čeličnu kupolu, odbrambeni sistem protiv projektila koji je napravljen nakon rata 2006. godine između Izraela i Hezbolaha koji je lociran u Libanu. Sjedinjene Države su kontinuirano slale Izraelu stotine miliona dolara kako bi pomogle da se ovaj odbrambeni sistem puni projektilima za presretanje.

Washington je pomogao u finansiranju razvoja izraelskog sistema "Davidova praćka", dizajniranog da obara rakete ispaljene sa udaljenosti od 100 do 200 kilometara.

Njemačka

Odobrenja njemačke odbrane za izvoz Izraelu porasla su skoro deset puta na 326,5 miliona eura u 2023. u poređenju sa 2022. pošto je Berlin tretirao zahtjeve za dozvole kao prioritet nakon Hamasovog napada 7. oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Međutim, od početka ove godine, kako su jačale međunarodne kritike izraelskog rata u Gazi, izgleda da je njemačka vlada odobrila znatno manji izvoz ratnog oružja u Izrael. Do sada su dozvoljene isporuke u vrijednosti od samo 32.449 eura, saopštilo je ministarstvo ekonomije 10. aprila u odgovoru na upit ljevičarskog poslanika u parlamentu.

Njemačka prvenstveno snabdijeva Izrael komponentama za sisteme protivvazdušne odbrane i komunikacionu opremu, navodi njemačka novinska agencija dpa, koja je prva objavila brojke za 2023.

Izvezeno oružje uključivalo je 3.000 komada prenosivog protivtenkovskog oružja i 500.000 komada municije za automatsko ili poluautomatsko vatreno oružje. Prema podacima SIPRI-ja, Njemačka je obezbijedila oko 30 posto vojne pomoći Izraelu u 2019-23.

Italija

Izvor iz ministarstva inostranih poslova potvrdio je 9. maja da je Italija obustavila nova odobrenja za izvoz od početka rata u Gazi. "Sve je stalo. A posljednje narudžbe su isporučene u novembru", rekao je izvor Rojtersu.

Prema italijanskim zakonima, zabranjen je izvoz oružja u zemlje koje vode rat i one za koje se smatra da krše međunarodna ljudska prava.

U martu je ministar odbrane Gvido Krozeto rekao da je Italija nastavila da izvozi oružje u Izrael, ali da se poštuju samo prethodno potpisane naredbe nakon što su izvršene provjere kako bi se osiguralo da se oružje neće koristiti protiv civila u Gazi.

Samo u decembru Italija je poslala Izraelu oružje u vrijednosti od 1,3 miliona eura, što je trostruko više nego u istom mjesecu 2022.

Prema izvještaju SIPRI-ja, Italija je obezbijedila 0,9 odsto uvezenog oružja Izraelu u periodu 2019-23, uključujući helikoptere i pomorsku artiljeriju.

Izraelski borbeni lovac F-35 na nebu u blizini granice Izraela i Libana na sjeveru Izraela, oktobar 2023.
Izraelski borbeni lovac F-35 na nebu u blizini granice Izraela i Libana na sjeveru Izraela, oktobar 2023.

Velika Britanija

Velika Britanija nije jedan od najvećih dobavljača oružja za Izrael. Za razliku od SAD, britanska vlada ne daje oružje direktno Izraelu, već licencira kompanije za prodaju, često dostavljajući komponente u SAD, kao što je u slučaju proizvodnje aviona F-35.

Prošle godine, Britanija je dala izvozne dozvole za prodaju najmanje 42 miliona funti (52,5 miliona dolara) odbrambene opreme Izraelu, uglavnom municije, bespilotnih letjelica, municije za malokalibarsko oružje i komponenti za avione, helikoptere i jurišne puške.

Premijer Rishi Sunak rekao je parlamentu početkom maja da Britanija vodi jedan od najstrožih režima kontrole licenciranja na svijetu u kojem je periodično preispitivala savjete o posvećenosti Izraela humanitarnom pravu. "Što se tiče izvoznih dozvola, prema najnovijoj procjeni, to je nepromijenjeno", rekao je on.

Neke ljevičarske opozicione stranke pozvale su vladu da ukine izvozne dozvole zbog ogromnog broja mrtvih u Gazi i da objavi pravni savjet koji bi se koristio u procjeni da li izvoz oružja može da se nastavi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG