Dostupni linkovi

Amnesty International pokrenuo akciju za oslobađanje turskog političara u Srbiji


Fotografija sa protesta u Srbiji protiv ekstradicije političara i aktiviste Edževita Piroglua Turskoj, 3. jun 2022.
Fotografija sa protesta u Srbiji protiv ekstradicije političara i aktiviste Edževita Piroglua Turskoj, 3. jun 2022.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International pokrenula je akciju za oslobađanje turskog političara i aktiviste Edževita Piroglua (Ecevit Piroğlu) u Srbiji.

Piroglu se od januara 2024. nalazi u Prihvatilištu za strance kod Beograda i nema slobodu kretanja, iako je juna 2023. Apelacioni sud odbio njegovo izručenje matičnoj državi.

On je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), nekadašnji direktor Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa Genç Devrimci.

Turska ga sumnjiči za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji i oružanu paljbu na način da se izazove strah, kao i za pokušaj teške pljačke i teško oštećenje imovine.

Apelacioni sud u Beogradu je juna 2023. zaključio da nisu dostavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična dela za koja se izručenje traži i preinačio prvostepeno rešenje Višeg suda o izručenju.

Amnesty International je pokrenuo akciju slanja pisama premijeru Srbije Milošu Vučeviću. U pismima se zahteva "momentalno puštanje" Piroglua, uz obrazloženje da je njegovo pritvaranje "nezakonito i proizvoljno".

Vlada Srbije se poziva i da se "uzdrži od bilo kakvog pokušaja da ga deportuje u Tursku ili treću zemlju koja bi mogla da ga vrati u Tursku, gde se suočava sa stvarnim rizikom od ozbiljnih kršenja ljudskih prava".

Iz kabineta premijera Srbije nisu odmah odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o akciji koju je pokrenuo Amnesty International.

Prethodno ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili za RSE zašto se Edževit Piroglu nalazi u Prihvatilištu, kao ni da li se protiv njega vodi neki postupak.

Kako piše u Rešenju MUP-a, koje je 8. aprila dostavljeno advokatu Piroglua, a u koje je RSE imao uvid, Edževit Piroglu predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Prema Zakonu o strancima, smeštaj stranca u prihvatilište određuje se ako se on nalazi u postupku vraćanja u zemlju iz koje dolazi ili prinudnog izlaska iz Srbije, kao i ako postoji rizik da neće biti dostupan nadležnima da bi se taj postupak odvio.

Takođe, stranac može biti smešten u prihvatilište i ukoliko predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik za Srbiju i njene građane.

U prihvatilištu strani državljanin ne može da boravi duže od 180 dana.

Kako Edževit Piroglu zbog pritvaranja štrajkuje glađu od sredine februara, Amnesty International poziva Vladu Srbije i da mu omogući pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti u ustanovi po izboru njegove porodice.

XS
SM
MD
LG