Dostupni linkovi

Kurti izrazio spremnost da se razgovara o datumu izbora na Kosovu


Sastanak Kurtija (levo) i Krasnićija, Priština, 13. maja 2024.
Sastanak Kurtija (levo) i Krasnićija, Priština, 13. maja 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je u ponedeljak da je zainteresovan da se sa političkim subjektima razgovara o najpovoljnijem datumu za nove parlamentarne izbore na Kosovu.

On je ove izjave dao nakon sastanka sa liderom opozicione stranke, Demokratske partije Kosova (PDK), Memljijem Krasnićijem (Memli Krasniqi).

"Od marta ove godine ne možemo reći da su sledeći izbori pitanje godina, već meseci, pa sam zainteresovan da razgovaram sa PDK-om, Demokratskim savezom Kosova, Alijansom za budućnost Kosova koja će sezona biti je pogodnija za naredne izbore, bolje je na proleće ili jesen", rekao je Kurti.

Rekao je da će nastaviti razgovore u tom pravcu sa ostalim opozicionim strankama.

"Za mene nije bitno da li ću u ovom mandatu vladati još 10 meseci, osam ili šest meseci ili tri meseca. Važno je da postoji što širi konsenzus o mesecu i datumu izbora", kazao je.

Kurti je rekao da su on i Krasnići razgovarali i o značaju bolje komunikacije u narednim danima, sa ciljem da se odobri 13 međunarodnih sporazuma koji čekaju da budu izglasani u Skupštini Kosova.

Predsednik PDK je, s druge strane, rekao da su novi izbori neophodni.

"Nismo u dobroj situaciji, Kosovo je u agoniji. Imamo stagnirajuću ekonomiju, enormna poskupljenja, sa malim platama i penzijama, koje kosovskim porodicama nisu dovoljne da sastave kraj s krajem", rekao je Krasnići, kritikujući rad aktuelne Vlade u zdravstvu, obrazovanju i spoljnoj politici.

Krasnići je posle sastanka sa Kurtijem rekao da je PDK spreman "da pronađe sporazum sa svim parlamentarnim strankama za datum novih izbora, te da raspusti Skupštinu".

PDK je predložio Bedrija Hamzu kao svog kandidata za premijera na narednim izborima.

Poslednjih meseci pojavile su se priče da će nedostatak napretka u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu moći da ubrza održavanje novih parlamentarnih izbora.

Napredak je u ovom trenutku pominjan kao zahtev međunarodnog faktora za unapređenje puta Kosova ka članstvu u Savetu Evrope, vodećoj organizaciji u oblasti ljudskih prava.

Komitet ministara Saveta Evrope sastaće se 17. maja, ali neki izvori Radija Slobodna Evropa kažu da Kosovo za sada nije na dnevnom redu.

Očekivanja su bila da će se na tom sastanku glasati za prijem Kosova u ovu organizaciju.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je 16. aprila izveštaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji sa sedištem u Strazburu.

Autorka izveštaja Dora Bakojanis (Bakoyannis) tada je istakla da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo i da pitanje formiranja Zajednice smatra internom temom Kosova.

Premijer Kurti je nedavno izjavio da njegova Vlada neće prihvatiti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom kao uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje. Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti s Ustavom.

Beograd traži da Priština primeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji se od 2011. godine vodi pod okriljem Evropske unije nalazi se u zastoju.

XS
SM
MD
LG