Dostupni linkovi

Kosovo potvrdilo da je odbilo zahtev za ulazak patrijarhu Porfiriju


Zastave Kosova ispred zgrade Vlade
Zastave Kosova ispred zgrade Vlade

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdilo je 13. maja da je odbilo zahtev patrijarha srpskog Porfirija da poseti Kosovo.

Vest je ranije tokom dana saopštio šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

Kosovske vlasti su poručile da takve posete neće biti dozvoljene sve dok "Srbija nastavlja da krši Briselski sporazum, ne dozvoljava posete naših državnih zvaničnika Srbiji i štaviše ne prestane sa kampanjama protiv Republike Kosovo u međunarodnoj areni, kako u procesu integracije tako i u procesu priznavanja".

Petković je rekao da je najviši predstavnik Srpske pravoslavne crkve Porfirije putovao u ponedeljak na Kosovo kako bi u utorak učestvovao na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji.

"Patrijarh srpski je u 13.30 trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare, kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije", saopštio je Petar Petković.

Dodao je da je oficir za vezu Beograda, u skladu sa važećim sporazumima i procedurama, poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

"Patrijarh srpski, gospodin Porfirije, uvek je, u svakoj prilici i na svakom mestu svojim porukama, blagim rečima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije. Na žalost, to su vrednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razume“, kaže se, između ostalog, u Petkovićevom saopštenju.

Srbija ne priznaje nezavisnost, koju je Kosovo proglasilo 2008. godine, te dve zemlje pregovaraju u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa.

Strane su potpisale niz sporazuma, ali nisu svi implementirani.

XS
SM
MD
LG