Dostupni linkovi

Pucanje američko-izraelskog saveza zbog rata u Gazi


Predsjednika Bidena (desno) dočekuje premijer Izraela Netanjahu (lijevo) u Tel Avivu, 18. oktobra 2023.
Predsjednika Bidena (desno) dočekuje premijer Izraela Netanjahu (lijevo) u Tel Avivu, 18. oktobra 2023.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su dugo uspijevali da održavaju svoju komplikovanu vezu, međutim, u posljednje vrijeme im ponestaje manevarskog prostora s obzirom da se njihovi pogledi na rat u Gazi razilaze, a politička budućnost visi o koncu.

Biden je pružio čvrstu podršku Izraelu nakon 7. oktobra i napada palestinskih militanata Hamasa, koji je na listi terorističkih organizacija SAD i EU. Međutim, frustracije zbog izraelskog vođenja rata porasle su, a eskalacija nesuglasica u proteklih sedam meseci sugeriše da je Bidenov pristup Netanjahuu možda već odavno trebao biti drugačiji, pišu svjetski mediji.

Izvještaj Bidenove administracije

Iz Rafe je pobjeglo oko 110.000 ljudi kako se intenzivira izraelsko bombardovanje, navela je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice u petak 10. maja.

Tamošnji koordinator UNICEF-a rekao je da su putevi van grada "zakrčeni" "iscrpljenim, prestravljenim" porodicama.

Kasnije u petak, Bidenova administracija objavila je poduži izveštaj u kojem se najavljuje da je "razumno procijeniti" da je Izrael prekršio međunarodno pravo oružjem koje su mu isporučile SAD, napisao je Washington Post, dodajući da je takođe rečeno da nema dovoljno dokaza za zaustavljanje buduće vojne pomoći.

Međunarodne humanitarne organizacije, Ujedinjene nacije, pa čak i bivši američki zvaničnici su ranije upozorili da je ponašanje Izraela u ratu možda kršenje međunarodnog prava.

Pregovori o prekidu vatre koji imaju za cilj pauziranje borbi u Gazi su u zastoju, pošto je posljednja runda pregovora u Kairu završena bez pomaka. Hamas je u petak u saopštenju optužio Izrael da "ometa" kretanje ka sporazumu i rekao da će "preispitati" svoj pristup pregovorima.

Bidenovo upozorenje Netanjahuu

Predsjednik Biden je uputio kritike premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu mnogo prije nego što je o tome obavestio javnost.

U napetom razgovoru od 11. februara, kako piše New York Times, Biden je upozorio Netanjahua na velike napade na grad Rafu u Gazi i nagovijestio da će podrška SAD zavisiti od toga kako će Izrael postupiti.

List navodi kako je to bio "izuzetan trenutak" jer je prvi put predsjednik, koji je tako snažno podržao izraelski rat protiv Hamasa, u suštini zaprijetio da će promijeniti pristup. Bijela kuća je, međutim, držala prijetnju u tajnosti, ne spominjući je u zvaničnom saopštenju o ovom telefonskom razgovoru imeđu Bidena i Netanjahua.

Šest dana kasnije, 17. februara, Biden se čuo sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Šef američke diplomatije se vraćao kući sa bezbjednosne konferencije u Minhenu. Uprkos nedavnom upozorenju predsjednika upućenom Netanjahuu, Blinken je izvijestio da se invazija na Rafu uzima sve više zamaha i da bi rezultat svega mogla biti humanitarna katastrofa. Američke diplomate su morale postave granicu, napisao je New York Times.

Predsjednik Biden je krenuo putem najozbiljnijeg sudara stavova između Sjedinjenih Država i Izraela posljednjih decenija.

Tri mjeseca kasnije, predsjednik Biden je odlučio da svoje upozorenje realizuje, što je ostavilo dvije strane u dramatičnom sukobu. Biden je obustavio isporuku od 3.500 bombi i obećao da će blokirati isporuku drugog ofanzivnog oružja ako Izrael krene u kopnenu invaziju na Rafu u punom obimu. Netanjahu je odgovorio prkosno, obećavajući da će Izraelci djelovati "sami" i "boriti se noktima".

Od februara, Biden je fokusiran na Rafu i to je pitanje ponavljao Netanjahuu - razarajući udari na gusto naseljen grad prenapučen raseljenim izbjeglicama su katastrofalna ideja nakon desetina hiljada smrti tokom prvih mjeseci rata u Gazi.

Udaljavanje Bidena i Netanjahua

Biden i Netanjahu se poznaju otkako je Biden bio mladi senator, a Netanjahu visoki zvaničnik u izraelskoj ambasadi u Washingtonu.

Pošto obojica balansiraju između eksplozivne situacije na Bliskom istoku i sopstvenih unutrašnjih političkih problema, Netanjahu je postajao sve otporniji na Bidenove javne kritike i privatne molbe, što je podstaklo predsjednikovo odlučnije odbijanje u posljednjih nekoliko nedelja, napisao je Associated Press (AP).

"Ako odu u Rafu, ja ne isporučujem oružje koje je istorijski korišćeno za obračun sa Rafom, napad na gradove, odnos prema tom problemu", rekao je Biden u intervjuu za CNN u srijedu, 8. maja otkrivajući sve veće razilaženje sa Netanjahuom.

Bidenovi saradnici ipak insistiraju na tome da predsjednik nije voljan da dozvoli da se američko-izraelski odnosi istinski prekinu kada je on na čelu SAD. Oni navode politički imperativ, stavove mnogih Amerikanaca koji se slažu sa trenutnim nivoom podrške Izraelu ili misle da je trebalo da SAD učine više, ali i Bidenovo uverenje na pravo Izraela da se brani.

Uzimajući u obzir propalestinske proteste koji su uzburkali Demokratsku partiju i univerzitetske kampuse koji su bili leglo demokratskih glasača, Bidenovi saradnici su mesecima razmišljali da bi on mogao da bude viđen kao posljednji klasično proizraelski demokrata u Bijeloj kući.

Optimizam u pogledu Bidenove sposobnosti da obuzda Netanijahua možda upada u istu zamku koja je uznemirila niz američkih predsjednika koji su se tokom decenija sukobljavali sa izraelskim liderom.

Postojale su razlike oko izgradnje naselja na Zapadnoj obali tokom administracije Baraka Obame kada je Biden bio potpredsjednik. Kasnije se Netanjahu žestoko suprotstavio Bidenovom nastojanju da oživi iranski nuklearni sporazum koji je zaključio Obama, a raskinuo Donald Trump. Netanjahu se ljutio na Bidena koji ga je podsticao da deeskalira tenzije tokom krvavog 11-dnevnog rata Izraela sa Hamasom 2021.

Bidenova kocka da obuzda Netanjahua

Iako je predsjednik Biden samoprozvani cionista i jedan od najvatrenijih branilaca Izraela koji je sjedio u Ovalnoj sobi, njegova administracija je odlučila da pokuša da iskoristi svoju poziciju najvažnijeg saveznika Izraela kako bi sukob privela kraju.

Bidenu je jasno da je "preseljenje Izraelaca u Rafu, uprkos njegovim mnogim, mnogim zahtjevima da se ne ide naprijed, u toku", rekao je za Financial Times, Bruce Riedel, viši saradnik na Institutu Brookings i savjetnik četvorice američkih predsjednika.

Sjedinjene Države sada rizikuju da budu još više diplomatski izolovane u podršci Izraelu, kaže on, dok tenzije eskaliraju širom regiona. Ali odluka ima i velike političke posljedice. S obzirom da se novembarski izbori naziru za manje od šest mjeseci i da se dijelovi koalicije Demokratske stranke kolebaju oko Bidena zbog njegove podrške Izraelu, predsjednik je očajnički tražio način da izbjegne novo rasplamsavanje sukoba u Rafi koje bi dodatno povećalo statistike poginulih civilnih žrtava.

Umjesto toga, Washington se snažno zalaže za postizanje dogovora između Izraela i Hamasa koji bi uključivao postepeno oslobađanje talaca koje drži teroristička grupa uz prekid vatre u trajanju od najmanje šest nedelja. Američki zvaničnici vide ovo kao ključnu odskočnu dasku ka okončanju sukoba i početka širih pregovora za stabilizaciju regiona, uključujući put ka palestinskoj državi uz Izrael i normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Sporazum o prekidu vatre bi takođe stvorio priliku za ublažavanje tenzija između Izraela i Hezbolaha u Libanu, rekli su zvaničnici. "Mi nudimo suštinski drugačiju viziju za kratkoročnu i srednjoročnu budućnost i pozivamo naše izraelske partnere da to ozbiljno razmotre", rekao je visoki zvaničnik Bidenove administracije za Financial Times. "Mi smo još uvijek laserski fokusirani na pokušaj da se dogovorimo o taocima."

Ipak, ove nedelje, dok se Izrael pripremao za napad na Rafu, činilo se da su pregovori o taocima koji su se vodili u Kairu, uključujući Egipat, Katar i direktora CIA-e Bila Bernsa, prekinuti bez dogovora.

"U vezi sa nekim od osnovnih stvari koje Sjedinjene Države žele da urade, poput vraćanja više talaca kućama, okončanja neprijateljstava i spriječavanja regionalnog rata, nisu ni blizu toka čemu su se nadali da će biti u ovom trenutku", kaže za Financial Times Brian Katulis, viši saradnik na Bliskoistočnom institutu. Izgleda da je Biden izračunao da bi pritisak na izraelskog premijera mogao biti jedini način da se ti ciljevi postignu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG