Dostupni linkovi

Blinken kritikuje izraelske ratne planove


Američki državni sekretar Antoni Blinken govori na panelu tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu 29. aprila 2024.
Američki državni sekretar Antoni Blinken govori na panelu tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu 29. aprila 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken dao je neke od najoštrijih izjava do sada o Izraelu i njegovom ratu u Gazi.

Visoki američki diplomata rekao je da je izraelska taktika dovela do "užasnog gubitka nevinih civilnih života", ali da nije uspjela neutralizirati vođe i borce Hamasa, palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom, što bi moglo dovesti do trajne pobune.

U dva televizijska intervjua, Blinken je naglasio da Sjedinjene Države vjeruju da izraelske snage "moraju napustiti Gazu", ali je također rekao da očekuje da će vidjeti kredibilne planove Izraela za sigurnost i upravljanje na teritoriji nakon završetka rata.

Hamas se ponovo pojavio u dijelovima Gaze, rekao je Blinken, a "teški potez" izraelskih snaga u južnom gradu Rafi bi riskirao da se najbliži saveznik Washingtona na Bliskom istoku suoči s "održivom pobunom".

Rekao je da SAD već sedmicama rade sa arapskim državama i drugima na razvoju "vjerodostojnih planova za sigurnost, upravljanje, rekonstrukciju" u Gazi, ali "nismo vidjeli da je to uradio Izrael... To moramo vidjeti ".

Više od milion Palestinaca sklonilo se u Gazu zbog borbi u drugim dijelovima teritorije. Izrael je saopštio da u ovom gradu postoje i četiri bataljona Hamasa.

Način na koji Izrael vodi rat, rekao je Blinken, doveo je zemlju "na putanju, potencijalno naslijeđujući pobunu s mnogo naoružanih Hamasovih boraca, ili vakuum koji je ispunjen haosom, anarhijom i vjerovatno će ovaj vakuum popuniti Hamas".

Blinken je također po prvi put ponovio nalaze izvještaja predstavljenog prošle sedmice Kongresu u kojem se kaže da oružje koje su SAD dale Izraelu, a koje je korišteno u Gazi, potencijalno krši međunarodno humanitarno pravo.

"Kada je u pitanju upotreba oružja, zabrinutost zbog incidenata gdje je, s obzirom na štetu nanesenu djeci, ženama, muškarcima, razumno ocijeniti da je u nekim slučajevima Izrael djelovao na načine koji nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonom", rekao je on.

Blinken je u nedjelju razgovarao i s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, kojem je ponovio protivljenje SAD ofanzivi na Rafu, saopštio je američki State Department.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra, nakon što je Hamas napao južni Izrael, ubivši skoro 1.200 ljudi, većinom civila, i otevši skoro 250 drugih. Izraelska ofanziva je ubila više od 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

XS
SM
MD
LG