Dostupni linkovi

Potvrđena predsjednička pobjeda Siljanovske-Davkove u Sjevernoj Makedoniji


Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednica Sjeverne Makedonije, Skoplje, 8. maja 2024.
Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednica Sjeverne Makedonije, Skoplje, 8. maja 2024.

Državna izborna komisija(DIK) Sjeverne Makedonije 11. maja potvrdila je pobjedu protukandidatkinje Gordane Siljanovske-Davkove nad sadašnjim predsjednikom lijevog centra Stevom Pendarovskim u ovosedmičnom drugom krugu predsjedničkih izbora.

Gordana Siljanovska-Davkova izabrana je za predsjednicu Republike Sjeverne Makedonije, većinom glasova birača koji su glasali. Dobila je 561.000 glasova, a njen protukandidat Stevo Pendarovski 251.899 glasova.

Otvorilo je to put da dugogodišnja profesorica prava položi zakletvu kao prva žena predsjednica Sjeverne Makedonije 12. maja.

Univerzitetska profesorica Gordana Siljanovska-Davkova, koju podržava opoziciona desničarska stranka VMRO-Demokratska partija makedonskog nacionalnog jedinstva (VMRO-DPMNE), osvojila je preko dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Steve Pendarovskog, prema rezultatima DIK-a.

Pendarovski je bio kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), ljevičarske stranke koja je vodila Vladu Sjeverne Makedonije posljednjih sedam godina.

Ovogodišnji predsjednički izbori bili su drugi pokušaj Siljanovske-Davkove da pobijedi Pendarovskog, nakon što su se njih dvoje suočili u finalnoj rundi predsjedničkih izbora 2019. godine.

Prvi put za nju je bio neuspješan - Pendarovski je savladao rivalku sa oko 58.000 glasova razlike.

Siljanovska-Davkova je 11. maja napunila 71 godinu, a od nje se očekuje da će nastaviti skeptičniju liniju u vezi sa dugogodišnjim nastojanjima zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Iako je godinama povremeno ulazila u političku arenu, u raznim ulogama, Siljanovska-Davkova je u javnosti najprepoznatljivija kao pravni stručnjak.

Bila je članica brojnih domaćih i međunarodnih instituta i pravnih udruženja, uključujući i Venecijansku komisiju za pitanja manjina.

Nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata za predsjedničke izbore, DIK bi trebao podnijeti izvještaj Skupštini kako bi zakazala sjednicu za inauguraciju predsjednice, koja će se prema najavama održati 12. maja u podne.

Ona mora dati svečanu izjavu pred poslanicima iz starog sastava, nakon čega joj počinje mandat. Sadašnjem predsjedniku Pendarovskom mandat ističe 12.maja.

Univerzitetska profesorka Gordana Siljanovska - Davkova biće šesti predsjednik Sjeverne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

XS
SM
MD
LG