Dostupni linkovi

Gruzijski demonstranti okupljaju se u središtu Tbilisija dok SAD planiraju posjetu


Demonstranti u Tbilisiju na protestima protiv zakona o "stranim agentima", 3. maj 2024.
Demonstranti u Tbilisiju na protestima protiv zakona o "stranim agentima", 3. maj 2024.

Deseci hiljada Gruzijaca okupili su se na Trgu Evrope u glavnom gradu dok su se protesti intenzivirali protiv zakona o "stranim agentima" koji je uzbunio zapadne partnere zemlje zbog njegovog uočenog zastrašujućeg efekta na medije i civilno društvo i nakon najave da će Sjedinjene Države poslati visokog zvaničnika u Tbilisi da razgovara o situaciji.

Ljudi su se počeli okupljati oko 19 sati 11. maja na tri lokacije u glavnom gradu- na Trgu Republike i Marjanišvilijevim i u blizini stanice metroa 300 Aragveli- uzvikujući "Da Evropo!" i "Ne 'ruskom zakonu'."

Kako je planirano, razne protestne grupe okupile su se oko 21 sat na Trgu Evrope u srcu istorijskog kvarta Tbilisija i očekuje se još jedna masovna demonstracija kakva je već viđena u glavnom gradu proteklih dana.

Izvještaji o akcijama snaga sigurnosti bili su šturi, a nije bilo neposredne potvrde o hapšenjima.

Ranije tokom dana, Ambasada Sjedinjenih Država saopštila je da će Jim O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, posjetiti glavni grad Gruzije, zajedno sa glavnim gradom Crne Gore, Podgoricom, u periodu od 14. do 17. maja.

"U Gruziji će se sastati s predstavnicima vlade, civilnog društva i privatnog sektora kako bi izrazio trajnu posvećenost Sjedinjenih Država gruzijskom narodu i želji Gruzije za mirnom, prosperitetnom i sigurnom euroatlantskom budućnošću", navodi se u saopštenju ambasade.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je desetine članova Predstavničkog doma SAD-a objavilo otvoreno pismo gruzijskom premijeru Irakliju Kobakhidzeu izražavajući "ozbiljnu zabrinutost" i "snažno" pozivajući njegovu vladu da povuče prijedlog zakona o "stranim agentima", koji je izazvao masovne proteste u toj zemlji i njihovo gušenje.

Sponzori zakona iz vladajuće stranke Gruzijski san rekli su da bi mogao biti odobren u konačnom čitanju već 13. maja.

Članovi američkog Konkresa ocijenili su da je gruzijski zakon štetan upozorili da bi njegovo usvajanje "potkopalo volju gruzijskog naroda koji traži budućnost na Zapadu".

Također su upozorili da bi usvajanje zakona, kao i daljnji pomaci prema "autoritarizmu u ruskom stilu", doveli do toga da Sjedinjene Države preispitaju prirodu odnosa sa Gruzijom.

Otkako je 1. maja prijedlog zakona usvojen u drugom čitanju, desetine hiljada demonstranata izašle su na ulice u Tbilisiju. Više desetina njih je privedeno ili povrijeđeno tokom protesta.

Demonstranti su tvrdili da je policija na prethodnim protestima, pored vodenih topova i suzavca, koristila i gumene metke.

Prijedlog zakon čeka na svoje treće, odnosno konačno čitanje u gruzijskom parlamentu, do čega bi moglo doći 13. maja.

Čini se da njegovi zagovornici imaju dovoljan broj glasova za usvajanje i da ćenadjačati veto koji je obećala predsjednica Gruzije Salome Zurbishvili, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U zajedničkom pismu objavljenom 10. maja, 18 medija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući Međunarodni institut za štampu, upozorilo je da predloženi zakon "vlastima daje moćan alat za diskreditaciju i gušenje nezavisnih glasova, odnosno ugrožavanja slobode štampe i izražavanja."

Sporni zakon predviđa da se mediji, nevladine organizacije i druge neprofitne organizacije moraju registrirati kao "oni koji zastupaju interese strane sile" ako više od 20 posto njihovog financiranja dolazi iz inostranstva.

Vlada insistira na tome da bi zakon bio u skladu sa standardima Evropske unije (EU) i da mu je namjera samo da poveća "transparentnost" i spriječi "štetni strani utjecaj" na političkoj sceni zemlje.

Istovremeno, lideri EU upozoravaju da bi usvajanje zakona nepovoljno utjecalo na nade Gruzije da konačno postane EU članica.

Prošlogodišnje ankete pokazuju da skoro 90 posto građana Gruzije podržava ulazak te države u EU.

XS
SM
MD
LG