Dostupni linkovi

Njemačka pozvala ruskog otpravnika poslova na razgovor zbog navodnih cyber napada


Njemačka ministrica spoljnih poslova Annalena Baerbock u posjeti Adelaideu, Australija, 3. maja 2024.
Njemačka ministrica spoljnih poslova Annalena Baerbock u posjeti Adelaideu, Australija, 3. maja 2024.

Vlada Njemačke saopštila je u petak da je pozvala otpravnika poslova ruske ambasade poslije optužbi upućenih ruskim obavještajnim službama da su one iza cyber napada na članove njemačke Socijaldemokratske partije (SPD).

"To je jasan diplomatski signal pozvati otpravnika poslova da bi prenio ruskoj vladi da nećemo prihvatiti takvo djelovanje", rekao je novinarima portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije u petak, njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock, koja se nalazi u posjeti Australiji, optužila je grupu ruskih hakera da su prošle godine sproveli "nepodnošljiv" cyber napad na SPD, partiju kancelara, Olafa Scholza.

Ona je rekla da se taj cyber napad može pripisati grupi nazvanoj APT28, kojom upravlja ruska vojna obavještajna služba. Grupa je poznata i pod imenom Fancy Bear.

"Drugim riječima, to je bio cyber napad koji je podržala Rusija protiv Njemačke i to je apsolutno nepodnošljivo i neprihvatljivo i imaće posljedice", istakla je Baerbock.

Ministrica je precizirala bez davanja dodatnih detalja da je savezna istraga o napadu usmjerenom protiv njemačke stranke SPD, vodeće partije u vladajućoj koaliciji, u januaru 2023. upravo završena.

Njemačka vlada kasnije je izvijestila da cyber napad nije bio uperen samo na tu političku stranku već i na Vladine službe, na firme iz sektora logistike, naoružanja, vazduhoplovstva i više fondacija i asocijacija.

Kako je rekao drugi njemački portparol, riječ je o "zajedničkoj istrazi" sprovedenoj sa češkim vlastima.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser nalazi se Pragu, u posjeti svom češkom kolegi.

Osude iz EU i SAD

Članice EU "snažno osuđuju" tu kampanju cyber napada pripisanu grupi koju kontroliše Rusija, rekao je u petak šef evropske diplomatije, Josep Borrell.

SAD su takođe "najoštrije" osudile niz sajber napada na nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Njemačku, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Švedsku i Češku, za koje navode da ih je izvela APT28

State Department je u saopćenju u petak naveo da APT28 stoji iza napada na različite ciljeve – od odbrambenih i vazduhoplovnih kompanija do infrastrukturnih operatera i političkih stranaka.

"Pozivamo Rusiju da zaustavi ovu zlonamjernu aktivnost i pridržava se svojih međunarodnih obaveza i obaveza", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Grupa APT28 optužena je da je odgovorna za desetine cyber napada širom svijeta.

Agencija za cyber bezbjednost Evropske unije ispitala je 2023. godine informacije njemačkih medija u kojima se ukazuje da je zvaničnik SPD-a bio na meti cyber napada u kome je moguće bila povreda podataka.

Agencija je tada ukazala da je bilo "konkretnih znakova" da se radi o ruskom "porijeklu" napada.

XS
SM
MD
LG